Skip to main content
Zoektips voor een kamer in Tilburg

Zoeken naar een kamer in Tilburg kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of cool appartement om te delen met vrienden hebt gevonden. Je moet veel en vaak het kameraanbod in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? Wij geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een kamer of appartement in Tilburg makkelijker wordt.

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Tilburg? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar het actuele kameraanbod in Tilburg.

Begin op tijd met het zoeken naar een kamer in Tilburg

Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar toch gaan de meeste studenten pas in de zomer voor de aanvang van het studiejaar op zoek naar een kamer in Tilburg. Duizenden studenten wonen op kamers in Tilburg en er komen elk jaar meer studenten bij. Je hebt dus veel concurrentie. De gouden tip blijft daarom om op tijd te beginnen met zoeken naar een studentenkamer. Zeker in Tilburg! Veel huisbazen met nieuwe woningen beginnen rond mei al met de zoektocht nar nieuwe bewoners. Het loont dus om al ver voor de zomer te beginnen met zoeken.

Inschrijven bij kameraanbieders in Tilburg

Zodra je weet dat je op kamers wilt schrijf je dan zo snel mogelijk in bij woningbouwverenigingen. Vaak geldt bij woningen van een wooncoöperatie namelijk dat hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt. Je hebt dan namelijk voorrang op mensen die zich later hebben ingeschreven dan jij. Een studenten woningbouwvereniging in Tilburg is bijvoorbeeld Klik voor Kamers. Deze wooncoöperatie biedt studentenwoningen aan die je op basis van inschrijftijd of loting kunt bemachtigen. Ook krijg je de woning in sommige gevallen als je de eerste reageerder bent. Andere kamer- en woningaanbieders waar veel woonruimtes op staan zijn bijvoorbeeld:

Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerdere kameraanbieders om je kans op een kamer te vergroten.

Kamernet
Kamernet biedt een groot overzicht van studentenkamers en is een van de grootste kameraanbieders voor studenten. Je kunt alle kamers bekijken nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht van studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe het werkt? Heel simpel:

  1. Je schrijft je in op de website van Kamernet.
  2. Je kiest je abonnementsvorm, waarmee je kan reageren op kamers.
  3. Je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en...
  4. Wachten op een uitnodiging!

Inschrijven bij Kamernet is gratis. Voor de mogelijkheid om te reageren op kamers moet je een betaald premium abonnement afsluiten. 

Schakel je netwerk in voor een kamer in Tilburg

Je hoort het overal: netwerken, netwerken, netwerken.. Je kennissenkring is superbelangrijk bij het vinden van een kamer! Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te gaan wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Tilburg zijn? We hebben alle studentenverenigingen in Tilburg voor je op een rij gezet.

Social zoektips voor een kamer in Tilburg

Om zoveel mogelijk mensen te laten weten dat je op zoek bent naar een kamer in Tilburg, kun je natuurlijk een berichtje plaatsen op al je social media accounts. Zet daar beknopt in wat je ongeveer zoekt en wat je budget is. Wie weet komt er hulp uit onverwachte hoek! Word ook lid van relevante Facebookpagina’s en -groepen om een kamer te vinden in Tilburg. Bij dit soort kamers moet je vaak wel hospiteren, maar hierdoor leer je wel meteen je toekomstige huisgenoten kennen! Dit zijn drie Facebookpagina's om snel een kamer te vinden in Tilburg:

Tijdelijke kamers in Tilburg

Kan je niet op tijd een geschikte woonruimte vinden? Kijk dan ook naar tijdelijke kamers. Veel studenten gaan een aantal maanden op stage of maken een reis en verhuren tijdelijk hun kamer in Tilburg. Als je al in de stad woont, is de kans groter dat je via via een kamer vindt omdat je je midden in het Tilburgse leven bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen van binnen te zien en de stad snel te leren kennen doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont! Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.

Tip: als je tijdelijk op een adres woont heeft dit invloed op je studiefinanciering. Meestal kun je je niet inschrijven op het tijdelijke adres. Als je niet op het adres inschreven staat waar je woont heeft dat invloed op je studiefinanciering. Informeer dus eerst goed wat de mogelijkheden zijn en maak goede afspraken met de verhuurder. Kijk voor meer informatie op de pagina verhuizen van DUO.

"Ik zoek een kamer in Tilburg" op een ouderwets prikbord.

Het lijkt misschien niet helemaal van nu, maar in je kamerzoektocht moet je alle beschikbare middelen inzetten! Je hebt vast wel eens een briefje zien hangen in de supermarkt, bibliotheek, hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Met zo'n kleine advertentie kun je laten weten dat je een kamer zoekt. Maak de tekst niet te lang. Vermeld in ieder geval:

  1. Dat je op zoek bent naar een kamer in Tilburg.
  2. Hoeveel vierkante meter je kamer minimaal moet zijn.
  3. Wat je wilt betalen per maand.
  4. Een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent.

Antikraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Tilburg

Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand alweer je woning uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties terecht komen. Lees hier meer over op onze pagina antikraak in Tilburg.

Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Tilburg

Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor €300,- op 2 minuten loopafstand van het centrum, maar dat is zoeken naar een speld in de hooiberg. Staar je dus niet blind op een kamer vinden in het centrum van Tilburg. Ja, wonen in het centrum of een andere populaire buurt is leuk, maar ook enorm druk en vooral duur. Kijk daarom ook eens naar het kameraanbod in plaatsen rondom Tilburg, zoals Berkel-Enschot of Goirle.

Wees ook niet te kritisch bij je eerste studentenkamer. Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daarbij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd waarschijnlijk toch weinig op je eigen kamer, aangezien er altijd leuke dingen te doen zijn in Tilburg.

Samen of alleen zoeken naar een kamer

Samen met je vrienden wonen is superleuk, maar dit maakt het zoeken wel een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elk huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wilt wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd wel weer een kamer beschikbaar in een studentenhuis en dan kan je alsnog gaan samenwonen.

Houd ook het kameraanbod op onze website in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief van Tilburg. Dan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, up-to-date studentennieuwsbijbanen en leuke aanbiedingen voor studenten.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.