Skip to main content
Toelatingseisen hogeschool en universiteit

Yes! Eindelijk heb jij je diploma van de middelbare school binnen en nu wil je studeren. Of misschien wil je wel de overstap maken van mbo naar hbo. Maar wat zijn de toelatingseisen van hogescholen en universiteiten? Wij gingen op onderzoek uit en zetten alle toelatingseisen op een rijtje. Zo kun jij makkelijk zien of je voldoet aan de eisen om te starten aan een hogeschool of universiteit.

Toelatingseisen hbo

Met een havo-diploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma kun je een opleiding naar keuze volgen aan een hogeschool in Nederland. Ben je in het bezit van één van deze diploma’s, dan voldoe je aan de eisen voor het volgen van een hbo-opleiding aan een hogeschool. Voor sommige opleidingen heb je wel een bepaald vakkenpakket of profiel nodig. Houd hier dus rekening mee als je al vroeg weet wat je zou willen studeren. Ook moet je soms een toelatingstoets maken, op gesprek komen of een auditie doen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel kunstopleidingen.

Tip: wil je meer weten over hoe het is om een hbo-opleiding te volgen? Lees dan ook hoe het is om van havo naar hbo of van vwo naar hbo te gaan!

Toelatingseisen universiteiten

Wil jij studeren aan de universiteit? Dan heb je een vwo-diploma nodig. In sommige gevallen kan je ook met je propedeuse van het hbo doorstromen naar de universiteit als je deze in één keer hebt gehaald, maar dat is niet altijd het geval. Voor welke opleiding je wordt toegelaten met een hbo-propedeuse is afhankelijk van je vooropleiding. Je toelating op de universiteit - met een hbo-propedeuse als vooropleiding - wordt bepaald door de Admission Office, de toelatingscommissie van de universiteit. Je wordt als volgt ‘beoordeeld’ door de Admission Office. Je meldt je via Studielink met je DigiD aan voor de opleiding naar keuze. Vervolgens ontvang je informatie over hoe je de vereiste documenten (zoals diploma’s) moet aanleveren. Op basis van deze officiële documenten wordt bepaald of jij wordt toegelaten. Je wordt hier via de mail over op de hoogte gehouden.

Tip: wil je meer weten over hoe het is om een opleiding aan de universiteit te doen? Lees dan ook hoe het is om van vwo naar universiteit of van hbo naar universiteit te gaan.

Toelating op basis van numerus fixus

Sommige opleidingen zijn zo populair, dat er een numerus fixus (beperkt aantal studenten dat wordt toegelaten) bestaat. Bij deze opleidingen komen meer aanmeldingen binnen, dan dat er plaatsen zijn. Studenten krijgen toegang tot deze opleidingen door een selectie op specifieke criteria zoals een vooropleiding. Soms wordt er ook gekeken naar de cijfers die je hebt gehaald en of je op basis van je karakter bij de opleiding past. Kijk op de website van de desbetreffende hogeschool of universiteit of een numerus fixus op de door jou gekozen opleiding van toepassing is.

Toelating zonder een juist diploma

Heb niet het juiste diploma? Dan kan een hogeschool of universiteit je toelaten na een toelatingsonderzoek of colloquium doctum. Voor de toelatingstest moet je 21 jaar of ouder zijn, de toelatingstest wordt daarom ook wel eens de 21+ toets genoemd. Bij kunstopleidingen hoef je geen 21 jaar of ouder te zijn voor het toelatingsonderzoek. Hier bepaalt het bestuur van de universiteit of hbo-opleiding of je aan het onderzoek kunt deelnemen. Er wordt tijdens de toets onderzoek gedaan naar jouw kennisniveau en of deze voldoende is om de gewenste studie te volgen. In de OER (onderwijs- en examenregeling) kun je alle eisen voor het toelatingsonderzoek vinden. Dit is een uitgave van de desbetreffende universiteit of hogeschool en verschilt per opleiding en onderwijsinstelling. In de OER vind je informatie over de inhoud van de studie, de tentamens en examens.

Toelating met een buitenlands diploma

Heb jij een buitenlands of een ander soort Nederlands diploma? Dan kun je het beste bij de opleiding van jouw keuze informeren naar de toelatingsmogelijkheden. Als je niet weet of jouw buitenlandse diploma overeenkomt met de toelatingseisen, dan kun je een diplomawaardering aanvragen.

Toelating met een havo- of vwo-diploma oude stijl

Ben jij vóór 2007 geslaagd voor de havo of het vwo? Dan heb jij een diploma ‘oude stijl’. Dit houdt in dat je niet automatisch wordt toegelaten op een hogeschool of universiteit. Een oud diploma is gebaseerd op vakkenpakketten. Tegenwoordig worden opleidingsprogramma’s van hogescholen en universiteiten gebaseerd op profielen van de ‘tweede fase’ van de middelbare school. De toelatingseisen zijn daar nu ook op ingesteld. De Admission Office – die we eerder in dit artikel toelichtten – van de hogeschool of universiteit bepaalt of jij met een diploma ‘oude stijl’ wordt toegelaten. Voor de toelating kun je dezelfde stappen doorlopen als vermeld onder het kopje “toelating zonder juist diploma”.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Tilburg heeft diverse hogescholen en universiteiten die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Tilburg makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Tilburgse studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Tilburg gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Tilburg Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hogescholen in Tilburg

In Tilburg heb je twee hogescholen waar je uit kunt kiezen: Fontys en Avans Hogeschool. Met een groot studieaanbod, kun je altijd jouw favoriete studie vinden.

Universiteiten in Tilburg

In Tilburg heb je Tilburg University en TIAS School for Business and Society. Lees hier meer over deze Tilburgse universiteiten.
TOP Week (introductieweek Tilburg)

Je studententijd in Tilburg start je met de TOP introductieweek. Tijdens deze week leer je je medestudenten kennen, ga je naar de leukste feestjes in Tilburg en maak je kennis met je studie. Meer weten?

Toelatingseisen hogeschool en universiteit

Wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan gelden speciale toelatingseisen waar elke student aan moet voldoen. We hebben de belangrijkste voorwaarden om te studeren aan het hbo of de universiteit voor je op een rij gezet.

Waarom studeren in Tilburg?

Wil jij in Tilburg studeren? Lees hier wat deze gezellige Brabantse stad te bieden heeft op het gebied van onderwijs, studentenverenigingen en uitgaan!

Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Overstappen van mbo naar hbo
Ga jij van mbo naar hbo? Dan breekt er een spannende periode aan. Wij zochten uit waar je allemaal aan moet denken als je van mbo naar hbo gaat!
Wat is een ontgroening?
Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heeft jouw studentenvereniging misschien ook een ontgroening, ook wel kennismakingstijd (KMT) genoemd. Maar wat is een ontgroening precies?
Waarom lid worden van een studentenvereniging?
Twijfel jij nog om lid te worden bij een studentenvereniging? Wij hebben alle voor- en nadelen van lid worden op een rij gezet!
DUO
DUO is een dienst van de overheid die onder andere studiefinanciering verstrekt en diploma's registreert. Lees hier wat DUO voor jou als student kan doen!
Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kan je een deel van je studie in het buitenland volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je uitgezocht.

Alles over afstuderen

Je studententijd loopt een keer ten einde. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Hier vind je hoe afstuderen werkt en wat je moet regelen als je bent afgestudeerd. Ook geven we een aantal tips om je voor te bereiden op het afstuderen.

Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?
Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd' en 'niet-bekostigd (particulier) onderwijs' tegen. Maar wat is het verschil precies? Wij leggen het uit!

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.