U bent hier

Antikraak wonen in Tilburg

Antikraak is een beveiligingsmethode voor panden die leeg staan in Tilburg. Deze panden zijn in afwachting van (ver)koop, sloop of renovatie. Door het aanbieden van tijdelijke woonruimtes in leegstaand vastgoed verkleint de eigenaar het risico op inbraak of schade. Er kunnen verschillende soorten antikraakpanden worden ingezet. Denk aan leegstaande kantoorgebouwen, scholen, zorgcentra, villa’s, appartementencomplexen, kerken en overheidsgebouwen.

Hoe kun je je inschrijven voor antikraakaanbod in Tilburg?

Wij kunnen je hierbij helpen! Wil jij op de hoogte blijven van het antikraak- en kameraanbod in Tilburg? Schrijf je dan in voor de Tilburgstudentenstad nieuwsbrief. Maandelijks houden wij jou op de hoogte van recent kameraanbod en antikraakwoningen.

Is antikraak wonen iets voor jou? 

Antikraak wonen kan heel aantrekkelijk zijn in je studententijd. Toch moet antikraak wonen wel bij je passen, want je moet flexibel zijn ingesteld. Antikraak is zeer geschikt om goedkoop te wonen, de stad op verschillende locaties goed te leren kennen en om snel aan woonruimte te komen.

Wat houdt antikraak wonen in?

Antikraak wonen betekent:

 • Wonen op unieke locaties: van midden in het centrum van Tilburg tot in of nabij de natuur.
 • Wonen in ruime kamers: genoeg ruimte voor je supersized chill bank en kingsize bed dus.
 • Goedkoop wonen: zo houd je meer geld over voor de kroeg op donderdagavond.
 • Dynamisch wonen: perfect als je houdt van avontuur. Je leert Tilburg door het wonen op diverse locaties snel kennen.
 • Snel geregeld: geen moeilijke contracten, lekker makkelijk dus.
 • Industrieel wonen: in gordijnen en een vloer hoef je niet te investeren. Een woonruimte met een industriële sfeer is helemaal van dit jaar.

Als je geluk hebt, kan je voor een prikkie in de mooiste panden wonen. Eerder schreven we een artikel over de mooiste studentenhuizen.

Om antikraak te wonen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees de exacte antikraakvoorwaarden onderaan dit blog. Antikraak een kamer bewonen is wel iets anders dan een kamer huren. Er zitten ook een aantal nadelen aan waar je goed over na moet denken. 

De nadelen van antikraak wonen, zijn die er?

Antikraak heeft ook een aantal nadelen. We hebben de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje gezet. Neem ze goed in je op, zodat je kan kiezen of je antikraak wil wonen of toch liever een kamer wil huren in Tilburg.

Antikraak wonen betekent namelijk ook:

 • Flexibel wonen en houden van verhuizen. Woon je antikraak, dan is de kans aanwezig dat je regelmatig moet verhuizen. Je bruikleenovereenkomst (die krijg je in plaats van een huurovereenkomst) kan ieder moment opgezegd worden. Meestal heb je weinig tijd om een nieuwe woning te vinden. Sommige antikraakorganisaties helpen je met het vinden van een nieuwe woning. Dit is meer uitzondering dan regel, dus verkoop je verhuisdozen niet als je antikraak woont. Je kunt natuurlijk ook geluk hebben en jarenlang antikraak wonen op dezelfde locatie.
 • Verantwoordelijkheid nemen en het netjes houden van je woonruimte. Antikraakpanden staan meestal in de wacht voor de sloop of verkoop. Het kan gebeuren dat de eigenaar of makelaar het pand wil bezichtigen, dus je moet je woonruimte netjes houden. De eigenaar heeft ten alle tijden recht om zonder aankondiging het pand, en jouw kamer te betreden. Antikraakbewoners worden net als gewone huurders geacht de woning in de oorspronkelijke staat terug te brengen.
 • Wonen met weinig rechten, je hebt geen recht op huurbescherming. Dit heb je wel als je een kamer huurt. Je kan zonder een concrete opgave van reden uit de woning gezet worden. Dit kan al als je een feestje geeft en er volgens de eigenaar schade aan de woning is toegebracht. Daarnaast heb je geen recht op huurtoeslag. Wil je meer weten over huurtoeslag, lees dan de pagina over huurtoeslagen.
 • Flexibel zijn. We zeggen het nog een keertje; antikraak betekent heel flexibel zijn. Ga je lang op vakantie? Dan heeft de eigenaar van het pand het recht om je kamer te verhuren gedurende de lengte van je vakantie of reis.

Heb meer vragen over antikraak wonen? Stuur ons dan een berichtje via: tilburg@studentenstad.nl.

Antikraak: een overeenkomst in plaats van een huurcontract, opletten dus

We vertelden het hiervoor al: bij antikraak krijg je een bruikleenovereenkomst en geen huurovereenkomst. Dit is een groot verschil. Je hebt bij een bruikleenovereenkomst geen huurbescherming en geen recht op huurtoeslag. Bij een bruikleenovereenkomst is er een opzegtermijn die minimaal 28 dagen is met uitzondering van calamiteiten.

De regels van antikraak wonen voor verhuurder en bewoner

Sinds 2010 bestaat het keurmerk leegstandbeheer. Hierin staan eisen waaraan een antikraakverhuurder moet voldoen, voordat deze mag verhuren. De eigenaar van het pand moet aan een inspectielijst voldoen die wordt opgesteld door het keurmerk leegstandbeheer. De inspectielijst van dit jaa kun je vinden op de website van het keurmerk leegstandbeheer. Antikraakbewoners wonen veelal heel goedkoop. Antikraakbewoners betalen meestal een tarief tussen de € 75,00 en € 500,00, afhankelijk van het antikraakobject. Vaak wordt werkend sanitair en een douche altijd gegarandeerd. De eigenaar is niet plichtig om aan overig onderhoud te voldoen.

Ook vertelden we al eerder dat de eigenaars van antikraakpanden het recht behouden om elk moment de woning te bezoeken. Op elk moment kan er dus iemand aan de deur komen om te controleren of het huis nog wel netjes wordt onderhouden.

Wat zijn de voorwaarden van antikraak wonen?

Om in aanmerking te komen voor een antikraakwoning, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent 18 jaar of ouder (als minderjarige kom je niet in aanmerking voor antikraak);
 • Je hebt een aantoonbaar vast inkomen (salaris, studiefinanciering of uitkering);
 • Je bent verzekerd tegen ziektekosten en hebt een WA- en inboedelverzekering;
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsvergunning;
 • Je bent bereid je in te schrijven op het adres waar je tijdelijk antikraak wilt wonen;
 • Je hebt bij voorkeur geen huisdieren (in veel antikraakwoningen zijn huisdieren niet toegestaan);
 • Je moet direct beschikbaar zijn om te verhuizen (als je je inschrijft);
 • Je moet kunnen overleggen: geldig legitimatiebewijs, pasje ziektekostenverzekering, polis WA-verzekering, recente inkomensverklaring, recent bankafschrift en pasfoto.

Tip: Lees ook het interview met Maya over haar ervaringen met antikraak wonen.

Ook handig! Een antikraakwerkruimte in Tilburg

Je kunt niet alleen antikraak wonen, maar ook antikraak werken! Wil je als student gaan ondernemen en zoek je een goedkope, flexibele werkruimte? Dan kan je ook in aanmerking komen voor een kantoorruimte antikraak. Wil je meer weten over ondernemen? We hebben alle informatie over ondernemen als student voor je op een rijtje gezet.

Antikraak niks voor jou? Dan maar een kamer huren in Tilburg

Wil je in Tilburg wonen en kom je niet in aanmerking voor antikraak, wil je niet antikraak wonen of heb je gewoon snel een kamer nodig? Bekijk dan ook eens ons overzicht met kamers in Tilburg of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste kameraanbod.

Lees ook

studenten appartementen
Abonneren op