← Terug naar overzicht

1 februari regeling: collegegeld terug

euro geld

Ben je aan een studie begonnen die toch niet helemaal bij je past? Wat balen! Maar het is goed om dit al vroeg in het collegejaar te merken, want nu kun je nog in aanmerking komen voor de 1 februari regeling!

Wat is de 1 februari regeling?

Wanneer je overweegt om te stoppen met je studie, is het natuurlijk heel erg balen. Maar vroeg ontdekken dat deze studie niet bij je past, heeft ook voordelen. Zeker financieel gezien, want misschien kom je in aanmerking voor de 1 februari regeling van DUO. Deze regeling zorgt ervoor dat je de aanvullende beurs en het reisproduct niet hoeft terug te betalen als je vóór 1 februari gestopt bent met je studie. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je bent dit studiejaar voor het eerst begonnen met een mbo 3-, mbo 4-,  hbo- of wo-opleiding
  • Je krijgt voor het eerst studiefinanciering
  • Je hebt vóór 1 februari je studiefinanciering stopgezet
  • Je vraagt dit collegejaar niet opnieuw studiefinanciering aan

Op Mijn DUO kun je de studiefinanciering en het reisproduct stopzetten. Schrik niet als het bedrag nog lange tijd als schuld blijft staan: het bericht van het vervallen van de schuld komt pas een jaar later, rond januari. Geleend geld moet je natuurlijk wel altijd terugbetalen. Ook tellen de gebruikte maanden studiefinanciering mee bij het totaal aantal maanden dat je recht hebt op studiefinanciering. 

Maar hoe zit het met teruggave collegegeld bij de 1 februari regeling?

De 1 februari regeling van DUO staat los van de eventuele teruggave van het collegegeld. Dit zijn twee verschillende dingen. Veel onderwijsinstellingen hebben een regeling waarbij studenten een deel van hun collegegeld terug kunnen krijgen als ze zich tijdens een lopend studiejaar uitschrijven. Als je besluit te stoppen met je opleiding, is het verstandig om bij je eigen onderwijsinstelling na te gaan of je recht hebt op een gedeeltelijke terugbetaling van je collegegeld. Hiervoor kun je ook altijd bij je studieadviseur terecht. Hij of zij kan je precies vertellen wat je moet doen om in aanmerking te komen voor restitutie.

Vaak krijg je per maand dat je voortijdig bent uitgeschreven 1/12e deel van het collegegeld terug. Voor de maanden juli en augustus geldt dit overigens niet: het collegejaar zit er dan immers al zo goed als op. Ook voor pre-masters gelden er soms andere regels. Zij betalen vaak geen collegegeld voor een heel jaar, maar een vastgesteld bedrag per studiepunt. Kijk voor de precieze regeling van jouw hogeschool of universiteit vooral even op hun eigen website.

Ik ben gestopt met studeren, wat nu?

Als je de knoop doorgehakt hebt, je uitgeschreven bent bij je onderwijsinstelling en op Studielink, dan heb je waarschijnlijk ineens veel vrije tijd over. Hoe verleidelijk het ook is om lekker te gaan luieren, het is verstandiger om deze tijd nuttig te gebruiken. Bedenk bijvoorbeeld of je volgend collegejaar weer wil studeren en welke studie je dan wil doen. Tot die studie begint kan je eens kijken of er misschien een studiegerelateerde bijbaan is die aansluit bij die toekomstige studie, of in het werkveld waar je uiteindelijk terecht wilt komen. Zo gebruik je de tijd die je nu hebt om je al voor te bereiden op de studie en werkervaring op te doen in die sector.

Meer studentennieuws

Picknicken
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Tilburg Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden