← Terug naar overzicht

Tips voor een schoon studentenhuis

schoonmaken

Woon jij in een studentenhuis? Dan hoef ik je vast niet te vertellen dat het in studentenhuizen nog weleens aan hygiëne ontbreekt. Plakkerige vloeren, borden met schimmels en nare luchtjes komen dan ook vaak voor in studentenhuizen. Kan jouw studentenhuis ook wel een opfrisbeurt gebruiken? Met onderstaande tips is jouw studentenhuis binnen no time weer spic en span!

Verdeel de ruimtes

Bij een grote schoonmaak is het handig om de ruimtes onder alle huisgenoten te verdelen. Zorg dat de ruimtes wel eerlijk verdeeld zijn en geef bijvoorbeeld niet één iemand de badkamer terwijl de ander alleen de gang hoeft te doen. Als je in een groot studentenhuis woont, is het natuurlijk nog makkelijker om de ruimtes te verdelen. De grote en hele vieze ruimtes kunnen dan door meerdere huisgenoten schoongemaakt worden, terwijl de kleinere klusjes door één iemand gedaan kunnen worden. Zorg dat alle ruimtes goed onder handen worden genomen. Dit betekent in ieder geval even opruimen, stofzuigen en boenen.

Extra tip: deel je luie huisgenoot vooral in bij een ruimte waar iemand anders op ‘m kan letten. Zo kan hij de kantjes er niet vanaf lopen ;).

Vieze luchtjes

Hangt er een vies luchtje bij jullie in huis? Dan zijn er verschillende middeltjes die je kunnen helpen. Soda is bijvoorbeeld erg geschikt bij nare geurtjes. Is het een stinkend oppervlak? Maak dit dan schoon met een sopje met soda. Komen er vieze luchtjes uit je afvoer? Strooi dan wat soda in de afvoer en gooi er heet water overheen! Sommige geurtjes hebben echter een onderliggend probleem, waardoor een beetje soda de stank maar voor korte tijd verdrijft. Komt het stankprobleem steeds terug? Neem dan contact op met je huisbaas!

Je kunt ook stankoverlast van buren hebben. Bijvoorbeeld omdat zij met heel veel kruiden koken of omdat zij een onderliggend probleem hebben, waardoor er stank ontstaat. Probeer in deze gevallen eerst om eens met je buren te praten en op zoek te gaan naar de oorzaak. Willen zij niet meewerken aan een oplossing of kunnen jullie de oorzaak niet vinden? Dan zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden om stankoverlast buren verhelpen.

Vieze vaat

Ik ben eigenlijk nog nooit in een studentenhuis geweest waar er geen vieze vaat op het aanrecht stond. Bij het ene huis natuurlijk erger dan bij het andere huis, maar het lijkt toch een veelvoorkomend probleem. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om hele vieze vaat weer schoon te krijgen. Heb je een pan te lang op het vuur laten staan en is deze nu helemaal aangekoekt? Dan is cola de oplossing! Giet een laagje cola in de pan, voordat je naar bed gaat. In de ochtend is het vuil dan helemaal losgeweekt en kun je de pan makkelijk schoonmaken. Is de onderkant van je pan juist vies en zit er een bruine laag op die je met afwassen maar niet weg krijgt? Dan is baking soda het antwoord op jouw probleem. Leg de pan, met de onderkant naar boven, in een laagje heet water tot hij net onder staat. Doe wat baking soda op pan en laat even staan. Vervolgens kun je met een schuursponsje het oppervlak schoonmaken. Let wel op dat je niet te veel druk zet, want dat kan de pan beschadigen!

Schoonmaakrooster

Is je studentenhuis weer helemaal fris en fruitig? Dan is het nu van belang dat jullie het bijhouden. Maak dus een schoonmaakrooster en zorg dat iedereen zich er ook aan houdt! Verzin bijvoorbeeld een straf voor huisgenoten die hun schoonmaaktaak niet volbrengen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat zij een avond moeten koken of een kratje bier moeten kopen.

Ben je nog op zoek naar een leuk studentenhuis? Fleur geeft je tips om in een studentenhuis in Tilburg te wonen!

Meer studentennieuws

kamer make-over
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Tilburg Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden