← Terug naar overzicht

5 tips voor thuisstudie tijdens quarantaine

thuis studeren

Een geruststellend berichtje: je bent niet de enige die zich moeilijk kan concentreren op school- en leerwerk tijdens deze bijzondere periode. Stress, onwetendheid en ook nog je studie voortzetten vanuit je eigen huis. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus we geven je graag 5 tips hoe je misschien je concentratie weer terugkrijgt. 

1. Scheid je leer- en werkplek

Ben je gezegend met meerdere kamers of verdiepingen in je huis? Top: vind een plek waar je alleen leert of aan opdrachten werkt. Maak er je eigen kleine kantoortje of klaslokaal van. De kans is groot dat anders je leer- en leefplek door elkaar gaat lopen en dat is zeker niet bevorderend voor je concentratie! Heb je weinig ruimte om in te werken? Zorg er dan voor dat je zit op een plek waar je niet naar je bed kunt kijken. Op deze manier scheid je toch je leer- en leefplek. Zorg er wel voor dat je je bureau netjes maakt na het studeren, anders kijk je alsnog tegen je schoolspullen aan. Ook een fijn voordeel: je ziet niet continu je bed waar je in wilt liggen. 

2. Bespreek je struggles met je studieloopbaanbegeleider

Deze situatie is nieuw, dus het is niet gek dat je even niet weet hoe je de ballen hoog moet houden. Wees open met je studieloopbaanbegeleider en deel je zorgen. Misschien dat hij of zij iets voor je kan betekenen. Je weet nooit wat voor positief effect dat kan hebben, dus wat ons betreft is dat de moeite waard om eens te proberen!

3. Kijk studievideo's

Je kunt ons voor gek verklaren, maar wij zweren bij studievideo's. Het is te vergelijken met opruimvideo's: als je ziet hoe andere mensen hun huis opruimen, raak je zelf vaak ook gemotiveerd om je eigen huis of kamer op te ruimen. Er staan tientallen studievideo's op YouTube waarin je kunt zien hoe andere mensen leren. Het is misschien even wennen de eerste paar keer, maar wedden dat het je motiveert? Klik hier voor een voorbeeldvideo

4. Maak to-do-lists haalbaar

Niets is erger dan een lange to-do-list die je maar niet weet af te ronden. Buiten dat het irritant is, demotiveert het je waarschijnlijk ook nog. Begin daarom klein en maak een to-do-list die wél haalbaar is. Wees realistisch: wat kun je binnen een dag doen? Hak grote projecten in stukken, zodat je wat variatie in je school- en leerwerk hebt. 

5. Maak gebruik van apps 

Is de afleiding op je laptop of je telefoon dé reden voor jouw gebrek aan concentratie? Waarschijnlijk heb je dan baat bij een van de vele apps die jouw telefoon en/of laptop tijdelijk vergrendeld. Dit zijn twee voorbeelden:

Cold Turkey/Self Control (iOs en Windows)

Door Cold Turkey/Self Control worden websites voor een bepaalde tijdspanne geblokkeerd. Eens ingesteld, dan kom je er ook niet meer op. Ook je laptop of telefoon opnieuw opstarten helpt niet. 

StayFocusd

StayFocusd is een Google Chrome extensie die je kunt downloaden waarin je kunt aangeven welke bepaalde apps of websites je wil vermijden tijdens het studeren. Je kunt daarnaast ook aangeven welk gedeelte van de website je wilt blokkeren en voor hoelang. Ook hier geldt weer: eenmaal ingesteld kun je er de aangegeven tijd niet meer op.

Als je echt even je gedachten moet verzetten, kun je sporten in huis. Zo heb je een positieve afleiding, kun je je even op iets anders focussen én het is goed voor je lichaam.

Heel veel succes met je thuisstudie!

Meer studentennieuws

roze cadillac
zomerse recepten
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Tilburg Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden