← Terug naar overzicht

De lekkerste herfstrecepten

Regenjas weer aan de kapstok en zorgen voor een paraplu bij de hand. We moeten eraan geloven, de herfst is weer begonnen. Een fijne, warme zomer ligt achter ons. Tijd voor een nieuw seizoen. Een seizoen waarin het kouder en donkerder wordt en het lijkt alsof je elke dag tegen de wind in moet fietsen. Maar ook een seizoen waarin je heerlijke herfstwandelingen kan maken door prachtige herfstbossen, gevolgd door een lekkere borrel of fijne warme chocolademelk. We gaan meer naar binnen, steken kaarsjes aan en hebben tijd voor elkaar. De herfst is een seizoen om de keuken in te duiken voor het bereiden van een warme, goede maaltijd. Vervolgens lekker lang tafelen met goede wijn en diepe gesprekken. Dit spreekt mij als kookgek enorm aan. Klinkt dit voor jou ook goed, maar heb je niet zoveel inspiratie voor wat je moet maken? Lees dan deze blog met twee heerlijke, herfstige recepten.

Pompoenstoof

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:
2 rode uien
2 teentjes knoflook
2 tl komijn
2 tl kaneel
2 tl paprikapoeder
verse peterselie (naar smaak)
70 gram tomatenpuree
1 kleine flespompoen
1 rode paprika
250 gram kerstomaatjes
250 gram champignons
1 groot blik kikkererwten (400 gram)
350 ml groentebouillon
flinke scheut rode wijn

Bereidingswijze:
Schil de ui en knoflook en snijd fijn. Snijd de peterselie grof. Schil de pompoen, halveer deze en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens in blokjes. Snijd de paprika in blokjes, de champignons in reepjes en halveer de tomaatjes.

Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de knoflook en overige kruiden toe en bak een minuutje mee. Voeg de paprika, tomaatjes en pompoen toe en bak even mee. Voeg daarna de tomatenpuree toe, schep alles goed om en schenk de bouillon en scheut rode wijn erbij.

Meng en laat de stoof een kwartiertje staan. Voeg dan de champignons en kikkererwten toe en laat vervolgens nog een kwartiertje stoven om te zorgen dat alle smaken goed opgenomen worden.

Proef de stoof en voeg eventueel naar smaak nog wat extra zout, peper of meer van de andere kruiden toe. Smaakt het goed? Serveer de stoof dan met wat brood, rijst, pasta of couscous.

Tip: is de pompoen lastig te schillen en snijden? Kook deze in zijn geheel dan even 5 minuten, daarna kost het geen enkele moeite meer!
Kijk hier voor meer tips om pompoen te bereiden

Speculaascake met appel

Recept voor ongeveer 12 personen/één grote cake (25cm vorm)

Ingrediënten:
200 gram (room)boter
200 gram lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
mespuntje zout
1 zakje vanillesuiker (8 gram)
4 tl koek- en speculaaskruiden
2 grote jonagold appels
grove kaneelsuiker korrels

Bereidingswijze:
Schil de appels. Snijd anderhalve appel in blokjes en de andere halve appel in repen. Vet de cakevorm in en strooi er wat bloem in. Verwarm de oven voor op 170 graden.
Klop de suiker, boter en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en meng steeds tot een geheel. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel, het zout en de koek- en speculaaskruiden toe. Klop dit tot een glad en luchtig beslag.

Spatel vervolgens rustig de blokjes appel door het beslag heen. Stort het beslag in de vorm en vergeet niet de kom goed leeg te maken met een pannenlikker (de rest mag je lekker opeten, jummie!). Vervolgens verdeel je de appelrepen over de bovenkant van de cake. Druk ze heel zachtjes een beetje in het beslag. Als laatste strooi je wat korrels kaneelsuiker over de cake ter decoratie.

Bak de cake in de oven voor 60 minuten. Test of de cake goed is, door er een prikker in te steken. Is deze schoon en droog? Dan is de cake goed! Laat deze even afkoelen op een rooster. Serveer met een flinke toef slagroom en genieten maar!

Zin om meer lekkers te bakken? Kijk dan eens op deze leuke foodblog, hier haal ik veel van mijn bakinspiratie vandaan! 

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Tilburg Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

stress studie stress study
Abonneren op