← Terug naar overzicht

SOS! Ik ben een eerstejaarsstudent

Weet je nog toen je als brugger het middelbaar binnen stapte? Weet je nog hoe jij een bloedhekel had aan al die krijsende en gillende eerstejaars? Tuurlijk ben je nu ouder en weet je wat je wel en niet kunt maken. Maar ik kan begrijpen dat je misschien toch wat angst hebt voor de eerste dag. Je wilt niet stom of vervelend overkomen. Neem een diepe adem en ga er voor. In deze blog geef ik je een aantal tips om zo goed voorbereid mogelijk je eerste schooldag tegemoet te gaan.

Vele veranderingen 

Vanuit het middelbaar ben je gewend dat je vaste tijdstippen had. Je had bijvoorbeeld op elke woensdag om 11:10 Nederlands en ga zo maar door. Dat is niet meer. Je hebt nu te maken met college. Het is eigenlijk gewoon hetzelfde als les maar toch zitten er verschillen in. Zo kan het zijn dat je een bepaald vak verschillende college's van hebt in een week en die week er op helemaal niks. Ook kunnen college's veel korter duren of juist veel langer. De lessen zijn dus niet meer de standaard 50 minuten die je gewend bent. En hoe dat zit met huiswerk? Je krijgt een enorme eigen verantwoordelijkheid. Het kan zijn dat ze nog controleren maar meestal is het zo dat de docenten niet achter je aan gaan lopen of jij je huiswerk wel hebt gemaakt. Een advies, het is wel handig om het te doen. Stof in college's wordt zo snel vertelt dat je het soms zelf niet meer begrijpt. Gebruik een middag na school om al je aantekeningen te verwerken en je huiswerk te maken. Zo blijf je de stof begrijpen. 

College, hoe werkt dat?

Je hebt misschien tijdens een meeloopdag kunnen ervaren hoe zo'n college gaat. Zo niet, leg ik het kort uit. Een college is eigenlijk gewoon een les alleen met enorm veel leerlingen. Er is één docent die de stof in een mum van tijd vertelt. Een leuk powerpointje of prezi erbij en een enorm veel geratel. Neem altijd je laptop mee en een schrift om aantekeningen te maken. Zo houd je het beste overzicht over de stof. Is er iets onduidelijk? Gewoon je hand in de lucht of de naam van de docent roepen. Verder is er niet zoveel spannends behalve dat je in een grote zaal zit met andere mede-studenten. Daardoor kan het moeilijker zijn om je te concentreren. Ga dus voor al voorin in de collegezaal zitten om zoveel mogelijk van de les mee te krijgen. 

Tip van flip: wees gewoon jezelf

Wees niet bang om jezelf te zijn. Eigenlijk moet jij je van niemand iets aantrekken. Geloof mij, binnen de kortste keren vind je studeren leuk. Je doet namelijk iets waar jij veel interesse in hebt, dan gaat alles eigenlijk langzaam vanzelf. Het is even wennen maar dat komt echt wel goed. Zet de druk niet te hoog bij jezelf want dat geeft later alleen maar meer problemen. Vergeet niet dat anderen net zo zenuwachtig kunnen zijn zoals jij bent. Laat de dag gewoon verlopen zoals hoe die gaat. En als dit niet je dag was, zijn er nog genoeg andere dagen om het wel goed te laten verlopen. 

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Tilburg Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op