← Terug naar overzicht

Les 1: Flyers ontwerpen als een pro!

flyer drukzo

Flyers en posters zijn ontzettend handig als je een bepaalde boodschap of belangrijke informatie wilt overbrengen op mensen. Op straat krijg je wel eens flyers in je handen gedrukt en bij de huisarts kun je een folder meekrijgen. Daarnaast is het ook nog eens een gemakkelijke en relatief goedkope manier om een doel behalen. Maar het is niet alleen handig voor bedrijven, maar ook voor jou! Want of jij nou bij een studentenvereniging zit, regelmatig feestjes organiseert of misschien je eigen onderneming wilt promoten; flyers of folders zijn altijd handig om te hebben! Maar hoe ontwerp je ze? Ik geef je tips!

Wie gaat het ontwerp maken?

Een flyer of folder maken in Word of PowerPoint is zelden - eigenlijk nooit - een succes. Je hebt programma's als Adobe Illustrator en Adobe InDesign nodig om een succesvolle flyer of folder te maken. Heb je deze programma's niet, dan kun je 30 dagen een proefversie downloaden of je zoekt iemand die dat wel kan. Vraag een vriend(in) het te doen in ruil voor een sixpack bier, dat is een stuk goedkoper dan een echte grafisch vormgever in te schakelen. Al krijg je dan natuurlijk wel waar voor je geld.

Wat wil je bereiken?

Je moet van te voren bedenken wat je doel is. Wil je mensen naar je website lokken, mensen informeren over een bepaald evenement of daadwerkelijk  informatie overbrengen. Alle drie de doelen moeten anders uitgevoerd worden. Maar één ding moet je overal toepassen: vertel alleen het noodzakelijke. Een flyer en folder is nou eenmaal niet heel groot, als jij daar teveel informatie op plaatst ga je je doel niet bereiken. Less is more!

Het ontwerp

Je moet helemaal zelf weten hoe je je flyer of folder ontwerpt, maar er zijn een aantal tips die je beter kunt volgen en die zijn als volgt:

1. Contrast

Zorg dat je gebruik maakt van groot kleurencontrast in je ontwerp. Dat houdt in dat de kleuren elkaar moeten versterken. Als je bijvoorbeeld een roze tekst plaatst op een paarse achtergrond, kunnen mensen het niet lezen. Een voorbeeld van een groot contrast is zwart en wit of rood en groen.

2. Niet teveel tekst

Ik snap dat je zoveel mogelijk informatie wilt overbrengen aan je lezer, maar het kan er ook voor zorgen dat de lezer niet eens begint aan je flyer of folder omdat het gewoonweg te veel is. Dan trek je geen aandacht met je ontwerp en dat is niet de bedoeling. Als je minder tekst plaatst en je lezer nieuwsgierig maakt met de inhoud, kun je altijd nog door verwijzen naar meer informatie op je website of social media.

3. Beeld

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar dan moet dat wel goed beeld zijn. Maak geen gebruik van cheesy stockphotos, want dat werkt vaak averechts. Zoek rechtenvrije foto's op websites als Unsplash en gebruik deze op je flyer of folder. Zorg natuurlijk wel dat het beeld aansluit bij je doelgroep en product of dienst.

Drukwerk

Als je ontwerp klaar is, dan wil je 'm natuurlijk mooi laten bedrukken! dat kun je tegenwoordig heel gemakkelijk online doen. Kies het juiste formaat, papiersoort en -dikte en de hoeveelheid flyers of folders die je wilt laten bedrukken. Bedenk van te voren wat het handigste is. Als je mensen op straat een flyer wilt geven dan kun je beter kiezen voor een A5 formaat. Als je ze in de brievenbus wilt doen bij mensen is juist een groter formaat verstandiger. Online bestellen en binnen een paar dagen heb je je flyers of folders binnen! 

Wil je graag een (huis)feestje organiseren, maar wordt het de eerste keer dat je dit doet? No stress, hier zijn wat tips voor hét huisfeestje van het jaar!

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Tilburg Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op