← Terug naar overzicht

Review opleiding: Journalistiek

Er zijn misschien wel duizenden studies en dan is het enorm lastig om een keuze te maken. Daar ben ik het helemaal mee eens. Je wordt dood gegooid met studiekeuzetesten en zelfs dan is het nog moeilijk om een keuze te maken. Op een gegeven moment ben ik zelf terecht gekomen bij de studie Journalistiek. Ik wist dat ik van schrijven hield maar wat de studie Journalistiek meer voor mij kon bieden, bleef een grote vraag. Toch heb ik de keuze gemaakt en wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Voor iedereen die twijfelt om deze studie te gaan doen, ik ga je overhalen!

Wat kun je verwachten bij Journalistiek?

Bij het denken aan een journalist, denk je vast gelijk aan schrijven en dat het daar dan bij ophoudt. Dat is niet waar. Wij leren namelijk ook om eigen radioshows en tv-uitzendingen te maken. Op school hebben wij ook een eigen tv-studio en een radiostudio. Zo krijg je het gevoel dat je ook echt als presentator/dj bezig bent. Tuurlijk leer je ook verschillende schrijfstijlen maar het is dus veel meer dan dat. Natuurlijk leer je ook vakken. Wij krijgen onder andere de vakken: eindredactie (Nederlands), Engels, Journalism Studies (over hoe de journalistiek werkt), taalbeheersing (over hoe je bijvoorbeeld een nieuwsbericht schrijft), journalistieke technieken, economie, politiek, recht, presentatie vaardigheden en ga zo maar door.

Op pad

Als je denkt dat je elke dag ‘vast’ zit in een lokaal dan heb je het helemaal mis. Met de studie Journalistiek ben je namelijk veel op pad. Als voorbeeld het project waar ik nu mee bezig ben. Het project het Verslag & Verhaal. Daar hebben wij als redactiegroep een stad aangewezen gekregen. Wij gaan dan samen een tijdschrift maken over die stad. Je moet je voorstellen dat wanneer je over iets wilt schrijven, je het wel meegemaakt moet hebben. Zo zijn wij dus twee dagen van de week in die stad. Als journalist ben dus altijd op pad om de mooiste verhalen te kunnen brengen, op welke manier dan ook.

Werken met apparatuur

Op onze school, Fontys Hogeschool voor de Journalistiek (FHJ), hebben wij een enorme mediatheek. Daarnet beschreef ik al dat we op onze school een eigen tv-studio en radiostudio hebben. Maar als je op pad gaat, kun je de studio natuurlijk niet meenemen. Daarvoor heb je camera’s, microfoons etc. voor nodig. Gelukkig hoef je dat niet allemaal zelf aan te schaffen. Onze mediatheek heeft namelijk al de benodigdheden die jij als journalist nodig hebt. Je kunt de apparatuur dan lenen voor een bepaalde tijd. Zo kun je je journalistieke producten naar een hoger niveau tillen. Door dus in plaats van jouw telefoon foto’s te maken dat met een echte camera te doen.

Praten met verschillende personen

Buitenom het op pad gaan en met de coolste apparatuur te mogen werken, leer je ook veel mensen kennen. Hoe meer connecties jij verzamelt, hoe makkelijker je bij andere mensen terecht kunt komen. Durf groot te denken; probeer voor je geschreven stuk een grote naam te strikken. Als je denkt dat dat onhaalbaar is dan zit je fout. Niet opgeven! Je moet doorgaan en wie weet lukt het je wel. Mij is het ook gelukt, zo heb ik bijvoorbeeld Ben Liebrand (dj) en Kevin Hellebrand (bandlid van Ch!pz) kunnen spreken!

                                                 

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Tilburg Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op