← Terug naar overzicht

Zo vind je een studiegerelateerde bijbaan in Tilburg

Het gros van de studenten heeft een baantje naast hun studie. En dat is vaak ook nodig: we moeten immers onze huur betalen. Daarnaast reizen we geregeld (binnen en buiten Nederland) en willen we toffe dingen doen. Populaire bijbaantjes? De horeca is de grootste werkgever voor zowel Nederlandse en internationale studenten. Desondanks is horeca of recreatie niet het vakgebied waarin het merendeel van de studenten studeert. Dus wat als je een studiegerelateerde bijbaan wil die je CV direct sterker maakt en waar je nog lang baat bij hebt?

LinkedIn vergoot je kansen

Hoewel velen van ons al bekend zijn met LinkedIn, kan het toch nuttig zijn de mogelijkheden van dit platform nog eens te benadrukken. Heb je een account op LinkedIn? Zorg in eerste instantie dat je profiel up-to-date is en dat je nuttige informatie verschaft. En net zo belangrijk: probeer gerust connecties te leggen met interessante personen in je studie- of vakgebied. Daar is het medium immers voor bedoeld. Je mag assertief zijn. Post tegelijkertijd met enige regelmaat een bericht dat je interesse hebt in een leerzame bijbaan die bij je studie past. Door 'likes' en delen kan het bericht zomaar onder ogen komen van een potentiële werkgever. En slechts een enkele juiste persoon kan al genoeg zijn om op gesprek te komen voor jouw studiegerelateerde bijbaan.

Activiteiten die je cv sterker maken

Sommigen noemen dit studieaanvullende activiteiten, anderen noemen het extracurriculaire activiteiten. In de meeste gevallen bedoelen we hetzelfde. Deze activiteiten kunnen de relevantie van je cv naar een volgend level te tillen. Probeer bijvoorbeeld deel te nemen aan activiteiten en events die door je studie(vereniging) georganiseerd worden.

Dit kan helpen in je zoektocht op of buiten LinkedIn naar je gewenste side job. Hoe meer relevantie, hoe beter. De ervaring leert ons ook dat het een kwestie van aantallen, een beetje mazzel en trial-and-error betreft. Schuw dus niet op studiegenoten af te stappen tijdens deze activiteiten en hen te vragen wat voor relevantie bijbaan zij hebben of kennen. Een aanvullende tip: word comfortabel met een vlotte babbel - let wel: op de goede manier.

Niemand heeft zin in een holle, gladde babbel. In plaats daarvan kan je beter proberen comfortabel te worden om een goed en vlotlopend gesprek te onderhouden (YouTube en Google zijn je beste vrienden).

Dat laatste is ook een onmisbare skill voor netwerken en de eerstvolgende volgende tips die ik je nu ga geven.

Een uitzendbureau helpt je verder

Dus je bent erover uit dat je een studiegerelateerde bijbaan wil. Nu doemt de vraag op: hoe?! Naast activiteiten en LinkedIn bestaat er een goede kans dat een uitzendbureau in Tilburg je van dienst kan zijn. De eerste persoon die tegen een limiet voor uitzendburea-inschrijvingen aanloopt, moet nog geboren worden dus je kan los. Nu zijn niet alle uitzendbureaus per definitie geschikt voor jouw doeleinde(n), dus doe je research vooraf.

Uitzendbureaus of working agencies kunnen uitkomst bieden bij vinden van bijvoorbeeld een betaalde stage (specifieke werkervaring - handig!), een geschikte bijbaan, een tijdelijke fulltime baan en als toegang tot events waar je (de juiste) mensen ontmoet. Zo kom je weer een stap dichterbij je relevante bijbaan.

Docenten hebben zelf ervaring met jouw probleem

Het klinkt wellicht wat gek, maar het bestaat. Ik heb vrienden die een bijbaan op de hogeschool of campus hebben weten te schaken dankzij hun open lijnen met bepaalde docenten. Via de docenten wisten zij in een vroeg stadium dat bepaalde studentenvacatures open stonden op de hogeschool.

Maar ook buiten de hogeschool of campus kan het openlijk communiceren met docenten lonen; zij zitten immers 'in het wereldje' van jouw studiegebied.

Bovendien hebben ook docenten in hun verleden gezocht naar studiegerelateerde bijbanen. Vraag hen naar de ervaringen die zij met deze zoektocht hebben en het zal je verbazen welke handige tips zij je kunnen geven.

Open sollicitaties sturen komt assertief over

Als jouw LinkedIn, cv en wensen on point zijn, kan je ook denken aan het schrijven (en/of filmen) van open sollicitaties. Er zijn altijd ergens bedrijven die op zoek zijn naar geschikte mensen, zelfs als ze geen vacatures hebben uitstaan op dat moment.  Zorg dat je je brief (of tegenwoordig zelfs video) naar tevredenheid hebt geupdate en probeer eens open sollicitaties te sturen naar geschikte bedrijven.

Genoeg mensen die zo aan hun (bij)baan zijn gekomen, al is dit een typisch voorbeeld van trial-and-error en een beetje mazzel. Wie niet waagt, wie niet wint: voldoende werkgevers die geïnteresseerd zijn in iemand die zich assertief opstelt en bereid is om te leren in het vakgebied.

Meer studentennieuws

Borrelplank
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Tilburg Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden