← Terug naar overzicht

5 praktische tips die je moet weten als student

Ieder jaar beginnen duizenden studenten aan hun eerste hbo-studie. Spannend, maar lang niet altijd even makkelijk. Ik help je op weg. Dit zijn vijf welgemeende tips van een ervaren hbo-student.

Work hard is belangrijker dan work smart

Ik zal meteen met de deur in huis vallen. Vergeet de studenten die claimen 'slim' en 'efficiënt' te studeren. Dat is vaak jargon dat hoort bij de luie student. Ben geen luie student. Een goede hbo-studie vraagt om kilometers maken.

Pas als je je propedeuse hebt en stevige gemiddeldes overlegt, kan je nadenken over hoe je smarter kan werken. Op het hbo draait echter veel om inzet en voorbereiding. Je kan niet smart werken zonder eerst een periode hard werken. Eerst work hard, dan pas work smart.

Kamer zoeken of thuis wonen - maak jouw keuze op tijd

Dat je dit uitgezocht hebt, is van belang voor hoe je presteert op je studie. Hoe beter en sneller je gesetteld bent, des te beter voor je resultaten. Wil je uit huis, vraag dan asap een uitwonende beurs aan. Verhuis in dat geval vóór eind september, daar het aanbod van kamers dan nog levendig is. Woon je op bereisbare afstand en hoef je niet zo nodig, dan kan je jezelf ook een hoop kosten besparen met thuis wonen. Niets mis mee!

Maak van propedeuse je prioriteit

Belangrijker is namelijk hoe je studeert. Zo stellen een deel van de hbo-studies als voorwaarde dat je in het eerste jaar de propedeuse moet halen.

Als jouw hbo-studie dit verplicht, is het vanzelfsprekend dat je vanaf de eerste tentamens alles op alles zet om geen studiepunten te missen. Want één puntje te weinig staat gelijk aan einde studie.

Ook als jouw studie het niet verplicht om de propedeuse in één jaar te halen, kan het grote voordelen opleveren om vol voor je P te gaan. Zo voorkom je het meenemen van vakken uit het eerste jaar naar jaren daarop (werkt zeer demotiverend). Een ander interessant voordeel dat je P biedt, is de shortcut naar de uni.

Stel: je haalt je P binnen een jaar (waarvoor hulde), dan kan je linea recta door naar de universiteit om je daar aan te melden voor een studie. Een ander voordeel is dat het zeer goed op je cv staat. Ook daar heb je weer direct profijt van, als je solliciteert op die ene bovengemiddelde bijbaan met strak uurloon.

Onderschat (her)tentamens nooit

Dit lijkt een open deur, maar je wilt niet weten hoe vaak ik studenten trof die onvoorbereid opdaagden. Ook ik heb me er wel eens schuldig aangemaakt en ik heb er nu nog spijt van. Bereid je minimaal goed tot optimaal voor op een tentamen en kom niet voor de kat z'n viool naar school. Get the job done already. Neem tijd om te oefenen en knal gewoon tijdens dat ene uurtje.

Hbo-studies draaien veelal om drie dingen: consistentie, presteren en dóór. Hbo is niet alleen voor hele slimme leerlingen, allesbehalve; gedegen voorbereiding brengt je veel verder (ook buiten je studie). Doe jezelf dat plezier dan ook.

Haal álles je studie, je betaalt er dik voor!

En met alles bedoel ik ook voor later. De voorsprong die je kan gebruiken in je latere banen zet je nu in. Elk semester dat je goed presteert, neem je mee als voorsprong als je voor het eerst een serieuze baan krijgt. Onthoud: de sprong van de collegezaal naar de arbeidsmarkt is groot. Dus zorg dat je studie de studieschuld waard is. Het jezelf makkelijker maken, begint nu.

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Tilburg Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Afbeelding_sushi_tilburg
Abonneren op