← Terug naar overzicht

Dit is het verschil tussen een bachelor en master

afstuderen

Als toekomstige student krijg je vaak met de termen bachelor en master te maken. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee? En hoe druk je eigenlijk de graad in je naam uit als je afgestudeerd bent? Je leest het allemaal hier!

Wo-bachelor en wo-master

Bij wo-opleidingen aan de universiteit duurt de bachelor meestal 3 jaar en de master 1 tot 2 jaar. Het verschil tussen deze twee ligt vooral op de inhoud en graad die je behaalt. Afhankelijk van de richting die je kiest, begin je bij de bachelor vaak met algemenere vakken die op jouw studierichting zijn aangepast. Na de bachelor kan je uit verschillende masters kiezen in dezelfde studierichting, maar soms ook uit een andere studierichting. Bij de master die je kiest, is het meestal de bedoeling dat jij je gaat specialiseren in een vakgebied. Bij de master krijg je daarom vaak vakken die dieper ingaan op een deelthema binnen jouw studierichting. 

Verder wordt er binnen wo-opleidingen het verschil tussen Bachelor en Master of Arts, en Bachelor en Master of Science gemaakt. Welke graad jij uiteindelijk behaalt en hoe je dit uitdrukt achter je naam is afhankelijk van jouw studierichting. Bij een Bachelor en Master of Arts gaat het om een studie in de geesteswetenschappen. Bij een Bachelor en Master of Science gaat het om studies in de toegepaste, exacte of sociale wetenschappen. Tenslotte is er ook de Bachelor en Master of Laws, die je behaalt wanneer je een rechtenbachelor of -master aan de universiteit afrondt.

Hbo-bachelor en hbo-master

Ook bij hbo-opleidingen is er een verschil tussen de bachelor en master. Hierbij is de bachelor vaak breder en algemener en de master meer specifiek. Een bacheloropleiding op een hogeschool duurt 4 jaar. Hierna kan je een vervolgopleiding kiezen zoals een hbo-master. Helaas zijn er niet veel hbo-masters die je kunt volgen, dus vaak kom je uit bij een master aan de universiteit. Hier moet je meestal wel een toelatingstoets voor doen en eerst een schakelprogramma volgen. Na een hbo-opleiding ben je vaak dus 2 jaar bezig voordat je een wo-master behaalt, 1 jaar het schakelprogramma om je voor te bereiden op het meer wetenschappelijke onderwijs en 1 jaar de daadwerkelijke master.

Titels en graden

  • Hbo-bachelor: Bij een hbo-bachelorgraad mag je uitdrukken in de letter B (met eventuele toevoeging) die je achter je naam plaatst.
  • Wo-bachelor: De wo-bachelorgraad komt tot uitdrukking door BA (Bachelor of Arts), BSc (Bachelor of Science) of LLB (Bachelor of Laws) achter je naam te plaatsen.
  • Hbo-master: Als je een hbo-mastergraad hebt behaald, mag je de letter M (met eventuele toevoeging) achter je naam plaatsen.
  • Wo-master: Nadat je een wo-mastergraad hebt behaald, mag je dit uitdrukken door MA (master of Arts), MSc (Master of Science) of LLM (Master of Laws) achter je naam te plaatsen.

Waarom bachelor- en mastergraden?

In Nederland wordt er met het bachelor- en mastersysteem gewerkt dat in het grootste deel van Europa ook geldt. Op deze manier worden Europese onderwijssystemen internationaal erkend en dragen veel hogeropgeleiden vergelijkbare graden of titels. Dit zorgt er ook voor dat het makkelijker is om te studeren in het buitenland of stage te lopen.

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Wordt dan Junior Content Creator bij Tilburg Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Afbeelding_Burnout_Studenten_Stress
Abonneren op