U bent hier

Studentenrekening openen

Als je gaat studeren, dan heb je recht op een studentenrekening bij jouw bank. Elke jaar tijdens de introductieperiode zijn er meerdere banken die jouw proberen te strikken om een studentenrekening bij hun te openen. Aangezien er dus zo'n run is op studenten zijn wij voor jou gaan uitzoeken waarom je een studentenrekening moet openen tijdens je studententijd.

Wij hebben voor jou een aantal vragen gesteld aan een bank over het openen van een studentenrekening en wat de voor- en nadelen zijn van een studentenrekening. Lees ze hieronder! 

Hoe kan ik (online) een studentenrekening aanvragen?

Dit kan telefonisch, via internetbankieren, via de app, per e-mail of persoonlijk op kantoor. Als je als student nog nog helemaal geen Nederlands rekeningnummer hebt dien je je eerst te komen legitimeren op één van onze kantoren. Voor de juiste verificatie zal er namelijk een transactie van een Nederlands rekeningnummer uitgevoerd moeten worden. Als dit niet mogelijk is, zal je je eerst persoonlijk op kantoor moeten verifiëren aan de hand van een geldig legitimatiebewijs.

Als je al een rekening hebt, dan kan de rekening zonder problemen online aangevraagd en geopend worden.

Kan ik mijn lopende rekening overzetten naar een studentenrekening?

Ja, voor rekeningen bij een andere bank kan dit via de klantenservice. 

Moet ik na mijn studie mijn studentenrekening zelf weer omzetten naar een ‘normale’ rekening?

Ja, maar je moet dat zelf aangeven, zodat wij de rekening om kunnen zetten.

Zijn er kosten verbonden aan een studentenrekening, zo ja hoeveel?

Nee, alleen aanvullende kosten zoals het gebruik van een creditcard of de debetrente die je betaalt in geval van roodstaan. Ook zijn er extra kosten voor opnamen in vreemde valuta .

Wanneer kom je in aanmerking voor een studentenrekening?

Dat kan als je een voltijd studie aan het mbo, hbo of universiteit volgt en je meerderjarig bent. 

Wat zijn de exacte verschillen tussen een studentenrekening en een ‘normale’ rekening?

Met een studentenrekening kan je meestal gebruik maken van extra korting op bijvoorbeeld verzekeringen. Dat is altijd interessant

Wat is de gemiddelde debet en credit rente bij een studentenrekening?

Er is geen sprake van creditrente over het vermogen op een studentenrekening. Als de klant rood staat wordt er debetrente in rekening gebracht over het bedrag dat hij of zij rood staat. De actuele rentestand verschilt per bank.

Houdt een studentenrekening rekening met het opbouwen van een studieschuld bij DUO of elders?

Bijna alle banken houden rekening met het feit dat studenten bij de overheid een stuk goedkoper kunnen lenen, daarom bieden zij zelf geen leningen aan studenten.

Waarom wordt een studentenrekening aangeraden?

Met een studentenrekening kan je gebruik maken van extra korting op o.a. verzekeringen. Maar vaak krijg je als student ook geen gebruikskosten of andere leuke dingen bij het openen van je rekening.

Als ik eerder stop met mijn studie, stopt mijn studentenrekening dan ook?

Niet direct op initiatief van de bank. Geef jij aan dat er geen sprake meer is van een voltijd studie, dan zal de rekening omgezet worden naar een betaalrekening. Anders zullen wij na verloop van tijd contact met je opnemen als wij het vermoeden hebben dat je bent afgestudeerd of bent gestopt met de studie.

Wat kun je allemaal doen met je studentenrekening, behalve betaalrekening en spaarrekening.

  • betaalrekening met contactloze bankpas
  • online bankieren via de website of app
  • creditcard mogelijk
  • meestal leuke aanbiedingen voor studenten
  • meestal korting op verschillende studentenverzekeringen
  • noodgeld voor financiële hulp bij noodgevallen in het buitenland

Kun je een gezamenlijke rekening openen met je studentenrekening -  ook als je partner/huisgenoot geen student (meer) is?

Nee, dit is niet mogelijk. Een studentenrekening staat altijd op naam van één rekeninghouder.

Zijn er nadelen aan een studentenrekening?

Nee, alleen als jij zelf nalatig of onverantwoord met je rekening bent omgegaan kan het nadelige gevolgen hebben. Denk hierbij aan de negatieve consequenties die het aanvragen van een roodstand of creditcard kunnen hebben.

Lees ook

euro geld