Skip to main content
TilburgStudentenstad.nl Header

Wonen in een nieuwe studentenstad!

Het is zover: je studententijd! De uitgewezen tijd om eindelijk jouw nieuwe studentenstad eens goed te verkennen. Maar wat is zoal belangrijk als je in een stad gaat wonen?

Studeren in een nieuwe studentenstad!

Een van de leukste dingen aan gaan studeren is dat je in een compleet nieuwe omgeving terecht komt. Ook al volg je een opleiding in de stad waar je al woonde; studeren laat je op een andere manieren naar jouw nieuwe woonplaats kijken. En er komt ook een hoop kijken bij op jezelf gaan wonen.

Zo vind je een kamer

Het is niet altijd even makkelijk om een kamer te vinden in een onbekende stad. Vaak is de vraag veel groter dan het aanbod, dus het is goed om reële verwachtingen te hebben van je (eerste) kamer. Wel of geen huisgenoten? Wat is de minimale oppervlakte die je nodig hebt? En hoeveel wil je maximaal besteden aan de huur? Allemaal vragen om goed over na te denken voor je op kamerjacht gaat.

Als het eenmaal zo ver is, doe je er goed aan om op zoveel mogelijk verschillende manieren op zoek te gaan. Natuurlijk heb je de bekende sites en zitten in veel steden organisaties voor studentenhuisvesting, maar kijk ook eens verder! Vraag vrienden, familie, kennissen en buren of ze misschien iemand kennen die je kan helpen aan een eigen plekje. Als je reële eisen hebt en doorzet, komt die kamer vanzelf op je pad!

Budgetteren kun je leren

Op jezelf wonen is niet alleen ontzettend leuk; er hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan. Daarom is het verstandig om bewust bezig te zijn met je inkomsten en uitgaven. Niemand zit namelijk te wachten op een torenhoge studieschuld.

Kijk allereerst naar je uitgaven. Vaak kun je met wat kleine aanpassingen maandelijks al een leuk bedrag besparen. Maak bijvoorbeeld met je studentenhuis een gezamenlijk account aan voor streaming- en muziekdiensten. Door de kosten met elkaar te delen, bespaar je toch al snel enkele euro’s per maand. Ook door samen te eten en goed op de aanbiedingen te letten kun je makkelijk geld besparen. Het Nibud biedt een speciale studentenbegroting aan waarin jij je financiën goed bij kunt houden. Doe er je voordeel mee!

Blijft er toch altijd nog een stukje maand over aan het einde van je budget? Dan is het slim om een bijbaantje in jouw nieuwe studentenstad te nemen naast je studie. Hoewel er meer dan genoeg verschillende banen te krijgen zijn, is het slim om goed te bedenken wat je wilt. In plaats van een ‘standaard’ bijbaan, is het namelijk veel slimmer om een studiegerelateerde bijbaan te zoeken. Dat staat niet alleen beter op je CV, maar het verdient vaak ook nog beter!

Eenzaam wonen

Behalve ontzettend leuk, kan het soms ook wat eenzaam zijn om op jezelf te gaan wonen. Het is dus zeker een goed idee om te zorgen voor een sociaal netwerk. Deze kun je op verschillende manieren opbouwen: met je huisgenoten, studiegenoten of vrienden die je van vroeger kent. Maar ga ook eens uit je comfort zone en probeer nieuwe mensen te leren kennen.

Een van de beste manieren om nieuwe vrienden te maken, is door bij een studentenvereniging te gaan. Houd je ontzettend van een bepaalde sport? Neem eens een proefles bij een studentensportvereniging! Ben je helemaal gek van borrelen? Dan is een gezelligheidsvereniging vast wat voor jou!

Maar ook voor diverse hobby's zijn er vaak clubs of groepen te vinden. Loop bijvoorbeeld eens bij een bordspellenzaak binnen en vraag of er spelavonden van je favoriete spel georganiseerd worden? Of ga bij een toneelgezelschap! Er is altijd wel iets te vinden dat bij je past. Bijkomend voordeel: je hebt altijd een gemeenschappelijke interesse met de mensen die je er leert kennen! Zo hoef je nooit eenzaam te zijn. Succes en have fun!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.