Skip to main content

Wat te doen bij schimmel in huis?

Ruikt het soms muf bij je in huis? En zitten er zwarte vlekken op de muur, het plafond of de vloer? Dan bestaat de kans dat je schimmel in huis hebt. En dit kun je ertegen doen.

Schimmels in studentenhuis

Schimmels ontstaan voornamelijk in ruimtes waar het erg vochtig is. Ook ventilatie speelt een rol bij schimmelvorming. Het is daarom aan te raden om regelmatig je huis te ventileren: zet regelmatig een raam open en laat je huis doorluchten. In ruimtes waar dit niet kan, zoals in sommige badkamers, is het nodig om een ventilatiesysteem te plaatsen. Want schimmels, zoals bijvoorbeeld de veel voorkomende aspergillus schimmel, kunnen erg schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hoe herken je schimmel?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt merken dat je schimmel in huis hebt. Allereerst kun je het vaak ruiken. Schimmels produceren een muffe of zelfs bedorven geur. Vaak kunnen ze ook zorgen voor allergie-achtige klachten of luchtwegklachten, zoals hoesten en keelpijn. Tot slot kunnen ze zichtbaar zijn, vaak in de vorm van zwarte vlekken op plafond, vloer of muur.

Voorkomen is beter dan genezen

Eigenlijk ben je op het moment dat de schimmel er zit al te laat. Voorkomen is hierbij namelijk beter dan genezen. Je voorkomt schimmel door je huis regelmatig te luchten. Dit kan door een venster bij je raam open te laten. Ook helpt het om regelmatig een raam open te zetten en je huis te laten luchten. Op de badkamer kun je zelfs nog wat extra’s doen, door na het douchen met je handdoek de douche wat extra te drogen. Hierdoor blijft het minder lang vochtig in de ruimte en maakt de schimmel minder kans.

Ga de strijd aan met schimmel

Maar goed, als de schimmel inmiddels in je huis zit, kun je deze proberen met een natte poetslap en wat soda weg te halen. Het is belangrijk dat je dit met een natte doek doet! Anders loop je het risico dat de sporen zich in de lucht gaan verspreiden en ook op andere oppervlaktes terechtkomt. Schimmel in kleding, gordijnen of op kleden kan verholpen worden door de stof op de hoogst mogelijke temperatuur te wassen. Als dit niet werkt, dan is de stof helaas niet meer te redden en kun je hem beter vervangen. Is de schimmelvorming zo erg dat je niet weet waar te beginnen? Dan doe je er goed aan een professioneel bedrijf in te huren om het voor je te verwijderen.

Is de keuken ook heel vies in jouw studentenhuis? Schoonmaken van de vieze keuken doe je zo!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.