Skip to main content
TilburgStudentenstad.nl Header

Wat houdt het behalen van je propedeuse in?

Ga je beginnen aan een hbo-opleiding of wo-opleiding? Dan is het goed om te weten wat een propedeuse precies inhoudt! In je eerste jaar (en in sommige gevallen ook wat langer) zal je overladen worden met vragen als: “Wat moet jij nog doen voor je propedeuse?”, “Heb jij je P al?” en “Ga jij ook naar de propedeuse-uitreiking?” We’ve got you covered! Lees hier álles wat je moet weten over je propedeuse.

Tip: wil je dit soort handige tips in je mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

Wat is een propedeuse?

Een propedeuse, ook vaak ‘P’ genoemd, is een certificaat dat bewijst dat je het niveau van de opleiding aan kan. Voor je propedeuse moet je alle studiepunten van het eerste jaar van de bachelor in een bepaalde tijd halen. Bij de meeste universiteiten en hogescholen bestaat het eerste jaar van de bachelor uit 60 studiepunten. Het mooiste is natuurlijk als je alle punten van je eerste jaar ook daadwerkeljk in het eerste jaar haalt. Als dit lukt, krijg je vlak voor de zomer een ceremonie met je studiegenoten, waarbij je propedeuse wordt uitgereikt. Tijdens de master is er geen sprake van een propedeuse, omdat een master vaak maar één jaar duurt. Wil je meer informatie over de bachelor en master? Lees dan ook eens onze pagina over het verschil tussen een bachelor en master.

Wat moet je precies doen voor je P?

Dit kan per onderwijsinstelling verschillen, maar op de meeste hogescholen en universiteiten moet je 60 studiepunten halen voor je propedeuse. Deze studiepunten zijn verdeeld over alle tentamens, papers, en projecten van je eerste bachelorjaar. Het verschilt natuurlijk per opdracht hoeveel studiepunten je kan halen, maar voor je propedeuse is het belangrijk dat je alle studiepunten haalt! 

Om door te stromen naar het tweede studiejaar heb je bij de meeste studies minimaal 45 studiepunten nodig. De restrerende 15 studiepunten voor je propedeuse moet je tijdens je tweede studiejaar halen. Haal je tijdens je eerste jaar minder dan 45 studiepunten? Dan krijg je vaak een negatief bindend studieadvies (BSA). Dit betekent dat je moet stoppen met de opleiding. Een negatief BSA kan je ook krijgen als je aan het einde van het tweede studiejaar je propedeuse nog niet hebt gehaald. Zelfs als je wel alle punten van je tweedejaarsvakken hebt gehaald! Als je het op safe wilt spelen, kan je er dus het beste naar streven om je P in het eerste studiejaar te halen. Om je een beetje op weg te helpen schreven wij een blog met tips om je propedeuse in een keer te halen.

Als je tijdens je studie tegen problemen aanloopt, die mogelijk jouw studievoortgang belemmeren (denk aan ziekte, het overlijden van een dierbare of andere heftige situaties), neem dan vooral contact op met een adviseur of decaan! Als zij weten dat je een moeilijke periode doorstaat, kunnen zij ervoor zorgen dat er wat minder nauw naar die studiepunten gekeken wordt.

Wat kan je met je P?

Als je je propedeuse in het eerste studiejaar haalt, is het voor hbo’ers mogelijk om te starten met een studie op de universiteit. Voor veel hbo’ers is dit dus dé reden om hun P in een keer te halen! Verder verandert er niet heel veel wanneer je je P binnen hebt. Je kan met je propedeuse bijvoorbeeld niet op zoek naar een baan (maar sommige stagebedrijven vinden het wel fijn als je hem al hebt).

Wil je meer weten over hbo- en wo-opleidingen?

In mijn eerdere blog lees je over de grootste verschillen tussen de middelbare school en je vervolgopleiding. Ben je nog op zoek naar een studie? Kijk dan ook eens bij ons overzicht van hogescholen en universiteiten

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.