Skip to main content

SOS! Ik ben een eerstejaarsstudent

Weet je nog toen je als brugger het middelbaar binnen stapte? Weet je nog hoe jij een bloedhekel had aan al die krijsende en gillende eerstejaars? Tuurlijk ben je nu ouder en weet je wat je wel en niet kunt maken. Maar ik kan begrijpen dat je misschien toch wat angst hebt voor de eerste dag. Je wilt niet stom of vervelend overkomen. Neem een diepe adem en ga er voor. In deze blog geef ik je een aantal tips om zo goed voorbereid mogelijk je eerste schooldag tegemoet te gaan.

Vele veranderingen 

Vanuit het middelbaar ben je gewend dat je vaste tijdstippen had. Je had bijvoorbeeld op elke woensdag om 11:10 Nederlands en ga zo maar door. Dat is niet meer. Je hebt nu te maken met college. Het is eigenlijk gewoon hetzelfde als les maar toch zitten er verschillen in. Zo kan het zijn dat je een bepaald vak verschillende college's van hebt in een week en die week er op helemaal niks. Ook kunnen college's veel korter duren of juist veel langer. De lessen zijn dus niet meer de standaard 50 minuten die je gewend bent. En hoe dat zit met huiswerk? Je krijgt een enorme eigen verantwoordelijkheid. Het kan zijn dat ze nog controleren maar meestal is het zo dat de docenten niet achter je aan gaan lopen of jij je huiswerk wel hebt gemaakt. Een advies, het is wel handig om het te doen. Stof in college's wordt zo snel vertelt dat je het soms zelf niet meer begrijpt. Gebruik een middag na school om al je aantekeningen te verwerken en je huiswerk te maken. Zo blijf je de stof begrijpen. 

College, hoe werkt dat?

Je hebt misschien tijdens een meeloopdag kunnen ervaren hoe zo'n college gaat. Zo niet, leg ik het kort uit. Een college is eigenlijk gewoon een les alleen met enorm veel leerlingen. Er is één docent die de stof in een mum van tijd vertelt. Een leuk powerpointje of prezi erbij en een enorm veel geratel. Neem altijd je laptop mee en een schrift om aantekeningen te maken. Zo houd je het beste overzicht over de stof. Is er iets onduidelijk? Gewoon je hand in de lucht of de naam van de docent roepen. Verder is er niet zoveel spannends behalve dat je in een grote zaal zit met andere mede-studenten. Daardoor kan het moeilijker zijn om je te concentreren. Ga dus voor al voorin in de collegezaal zitten om zoveel mogelijk van de les mee te krijgen. 

Tip van flip: wees gewoon jezelf

Wees niet bang om jezelf te zijn. Eigenlijk moet jij je van niemand iets aantrekken. Geloof mij, binnen de kortste keren vind je studeren leuk. Je doet namelijk iets waar jij veel interesse in hebt, dan gaat alles eigenlijk langzaam vanzelf. Het is even wennen maar dat komt echt wel goed. Zet de druk niet te hoog bij jezelf want dat geeft later alleen maar meer problemen. Vergeet niet dat anderen net zo zenuwachtig kunnen zijn zoals jij bent. Laat de dag gewoon verlopen zoals hoe die gaat. En als dit niet je dag was, zijn er nog genoeg andere dagen om het wel goed te laten verlopen. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.