Skip to main content

Lokale geheimen en onontdekte parels van Tilburg

Voor iedere student, maar eigenlijk voor iedere zelfrespecterende bezoeker van de Kruikenstad, is dit een must-read. Van kroeg tot aan lounge en natuur. Dit zijn misschien wel de meest onderschatte plekjes van Tilburg. 

De Kleine Indo

De naam van dit restaurant komt met name voor in de adresboekjes van locals. Het grote publiek heeft dit uit-mun-tende restaurant (en ik overdrijf echt niet) en masse nog niet weten te vinden. En dat is jammer voor de massa, want de Indische gerechten van deze keuken zijn met onvoorwaardelijke liefde bereidt. En dat proef je.

Als je van Indisch, lekker eten of beide houdt: dit restaurant is jouw golden nugget. Insiders wisten dit al lang, bovendien heb je nu ook mijn woord nog. Nu is het de beurt aan jou. En, lieve mensen, het menu is zacht geprijsd.

De Living

Soms denk ik dat De Living beter af is als onontdekte parel binnen het lounge- en uitgaansleven. De amicale, sfeervolle en studentenhuiskamerachtige ambiance lijkt verweven met haar gedimde belichting, de absentie van de spotlight.

Vrijwel iedereen kent Anvers wel van horen of zien, maar ergens achter een achterkamerdeurtje en een stel trappen van datzelfde Anvers ligt dus deze parel: De Living. De sfeer is uiterst chill, iedereen hangt lekker in de sofa's met drankjes, milkshake, popcorn en spelletjes. Anderzijds zie je mensen tv kijken, een filmpje pakken of een boekje lezen.

Het Mariakapelletje

Een mystiek kapelletje, zomaar, in het midden van het centrum. Ikzelf kende dit kapelletje niet tot voor kort. Ik was onderweg naar een winkel in de buurt, toen plots een groepje mensen het kapelletje verliet. Ik keek met een schuin oog naar binnen en zag tot mijn verbazing een prachtig, rustiek kapelletje.

Inmiddels heb ik begrepen dat zij lang geleden het Mariakapelletje gedoopt is. Wat een mooie plek om te bezichtigen, een kaarsje op te steken en om even tot rust te komen. En al die tijd stond dat Mariakapelletje midden in het centrum, hidden in plain sight.

Grotto

Ook Grotto kan zo'n openbaring zijn, wanneer je deze plek voor het eerst treft - al dan niet bij toeval. Achter de groene coulissen en eeuwenoude bomen van de Warande ligt Grotto; een glazen brasserie, sierlijk omringd door de natuur. Drink hier een heerlijke cappuccino en geniet van al dat mooie groen op een rustige zaterdagmiddag of - zeg - een brakke zondag.

Huis ter Heide

Door Natuurmonumenten ook wel letterlijk een 'verborgen pareltje' genoemd. Huis ter Heide is simpelweg een waterrijk vogelparadijs. En in dit waterrijke paradijs tref je in een wandeling ook exotisch ogende kikkers, die in woord en gebaar van zich laten horen en passeren de kleurrijke libellen links en rechts.

Overigens beginnen in een nabijgelegen gebied van Huis ter Heide langzaam aan de befaamde Loonse en Drunense Duinen. Dit uitgestrekte natuurmonument staat garant voor een serie verbluffende natuurfoto's voor je Instagram-feed. Rondom de Loonse en Drunense Duinen vind je een scala aan horecagelegenheden.

Pig & Rye

Volgens een flink aantal locals is Pig & Rye een klinkend voorbeeld van een verborgen parel. Volgens de Tilburgse overleveringen danst er bij Pig & Rye een engeltje over je tong wanneer je hier je tanden zet in een lunch of diner. Zowel bezoekers als bedienden hier zijn vriendelijk, goedlachs en Bourgondisch van aard. Midden in het centrum, groot pand met een klassieke grandeur, vriendelijke mensen, prachtig interieur: eigenlijk niet te missen.

Zomerlust

Zolang als ik me kan herinneren, komt mijn familie eens in de zoveel tijd bij Café Zomerlust. Doet qua ligging denken aan Grotto, maar bevindt zich in een ander natuurgebied. Zomerlust is een verademing als je van variatie in je cafébezoeken houdt, ligt buiten het centrum en in de periferie Tilburg. Zomerlust pootje baadt daarmee net in natuurgebied Moerenburg.

Duvelhok

Het Duvelhok klinkt een beetje als een verborgen kamer in de Villa Volta, heb jij dat ook? Tot recentelijk kende ik het Duvelhok niet en ik denk met mij velen. Eén van de eerste dingen die ik leerde over dit rijksmonument, is dat zij gerund wordt door cabaretière Karin Bruers. Je kan bij het Duvelhok terecht voor meetings, workshops en seminars. Dankzij de aanwezige brasserie kun je er ook gewoon terecht voor een hapje en een drankje; stuif in en schuif aan.

Café Jack's

Een van de weinige in Tilburg of misschien wel het enige exemplaar: een spelletjescafé. Te midden van het Dwaalgebied (ook een must-see overigens) vind je een café met een unieke uitstraling. Uit ervaring durf ik wel te beamen in hoeverre dit een verborgen pareltje is op de lijstjes van menig kroegtijger.

Naar verluidt heeft Jack's een indrukwekkend scala aan spellen en doet iedereen vrolijk met elkaar mee; gast, bezoeker, buur, verre vriend en personeel. Zo speelt het gehele huis soms een potje Risk met elkaar. Strijk neer met je maatjes, bestel een paar drankjes en (her)ontdek het plezier van spelletjes in goed gezelschap. Pas wel op: spelletjes kunnen verslavend werken.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.