Skip to main content

Leer op een andere manier naar de wereld kijken met de master Zorgethiek en Beleid

Wil jij weten wat goede zorg nou eigenlijk is en wil je leren reflecteren op de zorg in de breedste zin van het woord? Dan is de master Zorgethiek en Beleid van de Universiteit voor Humanistiek misschien wel wat voor jou. In deze master ontwikkel je een eigen visie op verschillende thema's en je leert hoe je een onderzoek moet opzetten en uitvoeren. We spraken de afgestudeerde Mahtob en zij vertelt haar ervaring met de master.

Wat houdt de master Zorgethiek en Beleid eigenlijk in?

Bij de master Zorgethiek en Beleid maak je kennis met de zorgethiek en de verschillende domeinen. Je ontwikkelt een visie op de verschillende thema's via onderzoekstechnieken die in het werkveld zelf ook gebruikt worden. Je onderzoekt wat moreel goed is en hoe dit kan dienen als basis voor verbeteringen in o.a. de zorg. De focus ligt hierbij op de ervaring van mensen. Binnen de master wordt gebruik gemaakt van een wisselwerking tussen kwalitatieve empirische onderzoeksmethoden en filosofisch of theoretisch onderzoek. Hierbij wordt zorg benaderd vanuit verschillende critical insights.

Wat leer je bij deze master?

De master bestaat uit theoretische vakken, vakken over methoden van onderzoek, een vak waarbij je in groepsverband een onderzoek opzet en uitvoert en tot slot een afstudeeropdracht. Voor deze afstudeeropdracht kan je zelf een onderwerp kiezen. Als we vragen wat Mahtob precies heeft geleerd, heeft ze het vooral over kritisch zijn. “Ik heb kennis opgedaan over wat zorgethiek inhoudt en ik heb mensen mogen ontmoeten die in verschillende lagen van de zorg werken. Ik heb geleerd om me te verdiepen in bestaande denkers en literatuur om inzicht te krijgen in hun argumenten en hoe ik deze vervolgens kan analyseren. Je leert om hier kritisch naar te kijken en bedenkt of er ook andere manieren of perspectieven zijn. Je trekt soms je eigen standpunten in twijfel en zet vraagtekens bij onbewuste oordelen. Je creëert een ander perspectief en leert op een nieuwe, soms confronterende manier naar de wereld te kijken.” Kortom, als je het belangrijk vindt om naast je studie ook te groeien als individu, is de master Zorgethiek en Beleid echt het overwegen waard.

Welke achtergrond heb je nodig?

Bij de master Zorgethiek en Beleid kan je rechtstreeks instromen met een bachelor Humanistiek en/of een wetenschappelijke bachelor of master in de sectoren gezondheidszorg, taal en cultuur, gedrag en maatschappij, economie en recht. Heb je niet de juiste vooropleiding om direct in te kunnen stromen? Geen paniek! Er is namelijk een premaster Zorgethiek en Beleid.

Wat moet je echt weten over de master?

“De master draait niet alleen om medische en betaalde zorg, maar zorg wordt breed opgevat”, antwoordt Mahtob als we vragen wat belangrijk is om te weten over de master. “Het gaat niet om dingen uit je hoofd leren, maar dat je kritisch en onderzoekend leert te zijn. Er wordt gereflecteerd op manieren hoe de wereld een beetje beter gemaakt kan worden. Zorg wordt gezien als de manier waarop we samenleven, waarop we de samenleving willen inrichten en wat dat betekent voor de samenleving. Niet specifiek over de gezondheidszorg, dus. Je gaat binnen maatschappelijke vraagstukken verder kijken dan het juridische aspect of de vraag naar rechtvaardigheid.”

De online masteravond

Ben je benieuwd geworden naar de master en wil je meer informatie? Schrijf je dan in voor de online masteravond op 26 november! Tijdens deze avond hoor je belangrijke informatie over het onderwijsprogramma en je kan vragen stellen aan docenten en studenten. Zo krijg je een goed beeld van de master.

Ben je benieuwd naar een andere master op de Universiteit voor Humanistiek? Wat denk je van een master Humanistiek?

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.