Skip to main content

Interview Studentenvereniging: Via Fidei

Ben jij van plan om je in het aankomende studiejaar aan te sluiten bij een studentenvereniging? Wat een goed idee! Vind je de keuze alleen lastig te maken? Geen probleem! Wij hebben voor jou de belangrijkste vragen gesteld aan Via Fidei! Lees je mee?

Allereerst: vertel over jullie vereniging!

Via Fidei bestaat sinds 2016 en we hebben afgelopen april alweer onze derde verjaardag mogen vieren! Voorheen had je Ichtus en Vegetist als een van de christelijke studentenverenigingen in Tilburg, maar in 2016 zijn die gefuseerd en gaan sindsdien verder onder de naam Via Fidei. We zijn een interkerkelijke vereniging, wat betekent dat iedereen, met wat voor soort geloof dan ook welkom bij ons is! Dat vind ik zelf ook het leukste aan de vereniging. Sowieso is niemand hetzelfde, maar doordat iedereen ook verschillend is qua geloof, levert dat ook interessante gesprekken op en een goede verdeeldheid binnen de vereniging.

De verenigingsmomenten zijn eigenlijk altijd op woensdagavond. Waar we afwisselen tussen een week waarin we in groepjes bijbelstudie doen en een week waarin we als gehele vereniging bij elkaar te komen om leuke activiteiten te doen. Na zo’n avond gaan we vaak naar café Jack’s waar je lekkere speciaalbiertjes kan drinken, kan kletsen en spelletjes kan spelen.

Als een (aankomende) student zich wilt aansluiten bij jullie vereniging, voor welke datum moeten zij dat dan doen?

Na de zomervakantie hebben we een introperiode van 4 weken. In deze 4 weken is er voor elke woensdag een leuke acitiviteit geregeld, zodat mensen kunnen kijken of ze lid willen worden van Via Fidei. Een paar weken later een introkamp waarop geïnteresseerden officieel lid worden. Maar als studenten eerst willen wennen aan hun studie bijvoorbeeld en na de introperiode pas willen kijken of Via Fidei iets voor hen is, dan heb je nog de hele eerste helft van het schooljaar om lid te worden! Dus eigenlijk is er niet per se een harde deadline en heb je best even de tijd om na te denken.

Dan zijn ze ingeschreven, dan komt de bekende ontgroening. Wat kunnen aankomende studenten verwachten?

Onze ontgroening vindt plaats tijdens ons introkamp. En elk jaar weer laten we ons verrassen door wat de kamp/ontgroeningscommissie voor ons in petto heeft! Een ding is zeker: het is sowieso een leuk moment om mee te maken dat je altijd bij zult blijven. De ontgroening is hét moment waarop je met je jaargroep een hechte band krijgt en waarop je ook de vereniging in zijn geheel beter leert kennen.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap en zijn er andere kosten waarbij rekening gehouden moet worden? Moet er kleding aangeschaft worden bijvoorbeeld?

Een lidmaatschap kost bij ons 70 euro per jaar! Ook hebben we binnen de vereniging leuke shirts en vesten, die uit mijn hoofd gezegd €15 en €20 euro kosten. In de loop van het jaar dat je lid bent geworden, kun je die kopen via een daarvoor aangewezen verenigingslid!

Zijn er verenigingsplichten?

Plichten hebben we niet, maar er wordt wel verwacht dat wanneer je lid bent, je ook regelmatig bij de vaste woensdagavonden bent. Zowel op kring als op de gezamenlijke verenigingsavonden. Daarbij hebben we eens in de zoveel tijd een Algemene Leden Vergadering (ALV), waarvan het ook wordt gewaardeerd als iedereen er is.

Wie zitten er dit jaar in bestuur en wat zijn de taken?

Toevallig ikzelf! Ik ben Loïse, 21 jaar en ben tweedejaars lid bij Via Fidei. Ik ben komend jaar secretaris. Ook heb je Eva Schoemeijer die voorzitter is, Paola Pirruccio als algemeen-adjunct en Nathanaël Rijneveld als penningmeester.

Hoe kom je terecht in het bestuur? Wat moet je daarvoor doen?

Vaak is het zo dat er wordt gepeild wie er geïnteresseerd zijn in een bestuursjaar/functie. Op basis daarvan worden (als het nodig is) verschillende formaties gevormd, die zich presenteren aan de ALV. Daar wordt elke formatie even flink aan de tand gevoeld en moeten ze redenen geven waarom ze in het bestuur willen, waarom ze geschikt zijn etc. En uiteindelijk wordt er gestemd over alle formaties waar dan een ft-bestuur uitrolt.

Waarom moeten (aankomende) studenten lid worden van jullie vereniging?

Ik vind het zelf ontzettend leuk om deel uit te maken van een grote groep die net als ik christelijk zijn. Vanaf moment één heb ik me er ontzettend op mijn plek gevoeld en dat is iets wat heel waardevol is. Ik hoop ook altijd dat mensen die lid willen worden en een keer komen kijken hetzelfde ervaren als ik toentertijd. Het fijne aan de vereniging is, dat het enerzijds heel serieus kan zijn, wanneer we gesprekken hebben over het geloof, maar anderzijds is er ook altijd ruimte voor feestjes en gezelligheid. En ook buiten de gebruikelijke woensdagavonden doe je veel met de vereniging. Er is geen moment dat ik me verveel sinds ik lid ben van Via Fidei, want er is altijd wel iets te doen. Je houdt er een hele grote vriendengroep aan over en je leert veel nieuwe mensen kennen, ook door borrels met andere verenigingen in andere steden. Dus, waarom studenten lid moeten worden van Via Fidei: Veel nieuwe vrienden, een gezellige plek waar je je op je gemak voelt, en je verveelt je geen moment!

Wat is jouw leukste herinnering aan jullie vereniging?

Er wordt elk jaar geprobeerd om een liftwedstrijd te organiseren en vorig jaar ben ik zelf voor het eerst meegegaan. Samen met mijn huisgenootje liftten we naar Nancy, in Frankrijk. Het is zo bizar hoeveel verschillende soorten mensen je tegenkomt wanneer je bij ze in de auto stapt. Zo kwamen we zakenmannetjes tegen die in een Porsche reden (en wij mochten mee) en hebben we in een kampeerbusje gezeten met vier broers, waar we zelfs nog mee op de foto zijn gegaan! Het feit dat je 8 uur lang doet over een reis die normaal de helft korter zou zijn en je vervolgens op de bestemming bent, geeft zoveel voldoening en het is zo leuk om een keer gedaan te hebben! Ik denk dat dat wel het moment tot nu toe is wat me het meeste bijblijft.

Is er iets wat je echt wilt laten weten aan (aankomende) studenten?

Over twee weken (19 juni) hebben we de BBQ voor mensen die benieuwd zijn naar onze vereniging. Dus ik zou zeggen: grijp je kans!

Als iemand nog een vraag heeft voor jullie, waar kunnen ze dan terecht?

Als je een vraag hebt kun je kijken op de pagina met alle informatie over onze vereniging. Ook kun je altijd het contactformulier op onze website invullen! Dat is te vinden via onze website onder het kopje ‘contact’.

Denk je dat Via Fidei dé studentenvereniging voor jou is? Dan kun je je nu gelijk aanmelden!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.