Skip to main content

Hoe is het om lid te zijn van T.S.R. Vidar?

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan Rens Vonk van T.S.R. Vidar!

TIP: wil je niks missen van het studentenleven in Tilburg? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

Wie ben je en wat is jouw functie binnen de vereniging?

Mijn naam is Rens Vonk en ik ben Praeses van T.S.R. Vidar. Dat betekent dat ik voorzitter ben van het 8-koppige dagelijks bestuur van de vereniging. Mijn taak is het leiden van het bestuur, het in kaart brengen van het algemeen beleid, de visie van de vereniging bewaken en ik ben de vertegenwoordiger naar onze partners zoals de universiteit.

Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren, hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

Iedereen die aan een hogeschool of de universiteit studeert kan lid worden bij Vidar. In september (in en rond de TOP-week) hebben we open tijd. Dat betekent dat je in deze periode kennis kunt maken bij de vereniging en je in kunt schrijven om lid te worden. Vaak kom je al automatisch met Vidar in aanraking tijdens de TOP-week, aangezien we onderdeel zijn van het programma.

Ingeschreven en dan? Hebben jullie een ontgroening?

Vidar kent een Kennismakingstijd (KMT). Wat betekent dat je in een weekend samen met de anderen die zich ingeschreven hebben, de vereniging leert kennen en lid kunt worden.

Wil je meer weten over ontgroeningen bij studentenverenigingen? Wij schreven een blog met alles wat je moet weten over de ontgroening!

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? en met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

Een lidmaatschap voor een jaar bij Vidar kost €165. Echter als je gaat roeien zul je nog zogehete "werkuren" moeten maken, om de extra kosten van de sport te kunnen dekken. Het aantal werkuren hangt af van hoe actief je gaat roeien.

Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko…? Wat hebben jullie en wat is het precies?

Iedereen die lid wordt bij Vidar wordt in eerste instantie ingedeeld bij een roeiploegje. Met deze mensen leer je onder begeleiding van ouderejaars de vereniging en haar leden kennen. Voor iedereen is er dus een plekje.

Vidar kent ook een hecht netwerk van disputen en verbanden. Dit zijn kleine groepen mannen of vrouwen (15 - 35 mensen) die met elkaar een eigen club vormen. Deze zijn nauw verbonden met elkaar en bij Vidar en staan ieder bekend om hun eigen historie, tradities en karakter. Voor de mensen die wedstrijdroeien bestaat ook nog de optie om zich te voegen bij een "roeihuis". Dit is een huis waar alleen wedstrijdroeiers of -coaches wonen en waar op een gezonde en sportieve manier geleefd wordt.
In de eerste periode van je lidmaatschap bij Vidar leer je deze clubs kennen en kun je kijken of en welke bij je past. Als beide partijen vinden dat er een match is kun je gevraagd worden voor de lichting van dat jaar. Ongeveer 85% van de Vidraten is lid bij een dispuut of roeihuis.

Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Bijna elk dispuut van Vidar heeft een eigen huis en als je lid bent krijg je de kans om daar te gaan wonen. Om bij een van de 6 roeihuizen aan te sluiten is het van belang dat je wedstrijd roeit. Vidar heeft ook nog een aantal onafhankelijke huizen. Kortom, als je in een studentenhuis van Vidar wil wonen moet je de bewoners van dat huis kennen om gevraagd te worden.

Heb je verenigingsverplichtingen?

Als je lid wordt bij Vidar gaan wij ervan uit dat je wilt leren roeien. In de eerste periode leren we iedereen de basics en wordt er van je verwacht dat je minimaal 1 keer per week komt trainen met je ploegje. Vanuit hier kan iedereen zelf bepalen hoe actief die wilt worden. Dit kan variëren van alleen komen borrelen als je daar zin in hebt tot 7 keer in de week trainen als je wedstrijdroeier bent en alles wat daar tussenin zit. Iedereen is vrij om te kiezen wat bij hem of haar het beste past.

Heb je überhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Onze ervaring is dat mensen die lid zijn het zelfs beter doen op hun studie en minder snel afvallen in hun eerste jaar. Iedereen is naar Tilburg gekomen om te studeren en als je niet studeert kun je geen lid zijn. Je ziet daarom doorgaans dat leden veel samen optrekken op de universiteit, samen gaan studeren en sociale controle op elkaar uitoefenen om ook daadwerkelijk vakken te halen. Je wilt je maatje niet kwijtraken doordat hij zijn studie niet haalt natuurlijk.
Daarbij komt dat we een goede en sterke samenwerking hebben met de Tilburg University. Zij zijn onze belangrijkste partner en bieden coaching en begeleiding aan voor wedstrijdroeiers.

Verenigingskleding, heb je dat en hoe kom je daaraan?

Het enige wat essentieel is om te hebben als je bij de vereniging komt is een das, welke je van ons krijgt als je lid wordt. Alle aanvullende kleding voor bijvoorbeeld het sporten of een Vidar-trui kun je bestellen tegen inkoopprijs.

Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daarin en wat doen zij?

Voor het bestuur worden ieder jaar 8 leden gevraagd. Dit zijn mensen die al langere tijd (3 jaar of langer) bij Vidar zitten en ervaring hebben opgedaan in een specifieke tak van de vereniging (bijvoorbeeld het competitie- of wedstrijdroeien, het barwezen, acquisitie, etc.). Zij zorgen er een jaar lang voor dat de vereniging draaiende blijft en verder groeit volgens de visie (in ons geval: 1000 roeiende leden in 2020). De functies zijn als volgt: Praeses (voorzitter), Vice Praeses (commissaris wedstrijdroeien), Ab Actis (secretaris), Quaestor (penningmeester), Assessor (commissaris competitie roeien), Quaestor Domus (Externe betrekkingen), Assessor Classicus (commissaris roei materialen) en Assessor Domus (commissaris pand en barwezen).

Hoe kom je in het bestuur?

De Praeses wordt altijd gevraagd door het huidige bestuur op basis van prestaties binnen de vereniging en het roeien. Hij stelt vervolgens zijn bestuur samen. Aangezien de functies vrij specifiek zijn moet je goed kijken wie voor welke plek geschikt is en welke persoonlijkheden bij elkaar passen. Je komt dus in het bestuur als je je bewezen hebt in commissies, het roeien of op een andere manier.

Is de praeses/voorzitter echt de grote baas?

De grote baas is de Algemene Leden Vergadering (ALV). Elke grote beslissing moet namelijk goed gekeurd worden door de leden. Andere zaken worden doorgaans door het bestuur zelf besloten.

Waarom lopen alle studenten met hetzelfde kapsel?

Hoe je het went of keert, studenten hangen een bepaalde sub-cultuur aan met hun eigen gebruiken en uiterlijke kenmerken. Net zoals hippies lang haar en wijde kleren hebben, hebben studenten vaak ook een bepaald uiterlijk. Mensen zitten zo in elkaar dat ze graag bij een groep willen horen en ook willen uitstralen dat ze bij deze groep horen.

Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

Studeren is een hele bijzondere periode van je leven. Je leert jezelf opnieuw kennen en bereid jezelf eigenlijk voor op "het grote mensen leven". Jezelf omgeven met gelijkgezinde, enthousiaste leeftijdsgenoten bij een studentenvereniging maakt deze periode compleet. Als je lid wordt, leer je in een korte tijd mega veel mensen kennen en maak je vrienden voor het leven. Bij Vidar blijf je er ook nog eens goed uit zien door het sporten en leer je wat het is om jezelf echt hard te maken voor een doel. Roeien is een van de weinige sporten waar je op late leeftijd pas mee moet beginnen en je in een hele korte periode bij de nationale en internationale top kunt zitten. Vidar helpt je bij je ontwikkeling door je op elk mogelijk vlak uit te dagen en het is ook nog eens mega gezellig. Als jij de kans grijpt, geven wij je de tijd van je leven terug!

Tip: twijfel je nog of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Wij zetten voor je op een rij waarom je wel of niet lid moet worden van een studentenvereniging!

vidar

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.