Skip to main content
TilburgStudentenstad.nl Header

Hoe is het om lid te zijn van studentenvereniging T.S.C. St. Olof?

Denk jij erover na om lid te worden van een studentenvereniging? Dan wil je vast weten hoe het er bij de verschillende verenigingen aan toegaat! Wij vroegen daarom aan Bastiaan hoe het is om lid te zijn van Tilburgs Studenten Corps Stint Olof!

Vertel: wat is T.S.C. St. Olof voor vereniging?

Het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof is de oudste en meest toonaangevende studentenvereniging van Tilburg. De vereniging is op 8 oktober 1927 tezamen met de universiteit opgericht en heeft een rijke geschiedenis gevuld met tradities opgebouwd. Dit onderscheidt haar vandaag de dag nog steeds van de andere studentenverenigingen in Tilburg.

Olof streeft ernaar om een zo interessant mogelijk lidmaatschap voor haar leden aan te bieden. De Sociëteit, gelegen midden in het centrum van Tilburg, biedt ruimte voor onze 28 verschillende commissies, welke de uitgelezen kans bieden om je als student op verschillende vlakken maximaal te ontplooien. Zowel op maatschappelijk als academisch, sociaal en cultureel gebied organiseert Olof veel: jaarlijks zijn er symposia, festivals, carrièredagen, muziekoptredens, maar ook sporttoernooien en uiteraard veel leuke feesten. Ook kiezen veel leden ervoor om naast hun studie zich actief in te zetten voor studie- en sportverenigingen. Tevens zijn stages of semesters in het buitenland geen onbekend fenomeen op Olof.

Naast het pand aan de Spoorlaan, bezitten de 25 disputen van Olof circa 35 studentenhuizen, waarvan de inwoners volledig uit Olof-leden bestaan. Daarnaast heeft Olof zo’n 4500 oud-leden die de vereniging en haar leden ondersteunen in het dagelijks bestuur, commissiewerk en studie- en carrièrevoortgang. Kortom, bij Olof is alles mogelijk!

Hoe kunnen (aankomende) studenten zich inschrijven voor jullie vereniging?

Het is al een tijdje mogelijk om je in te schrijven, ieder jaar vanaf begin april ongeveer! Dit kan via onze ''Word lid'' pagina. Verder is er een mogelijkheid om je in te schrijven voor het Olof weekend. Dit is een weekend om Olof te leren kennen en kennis te maken met de vereniging en andere geïnteresseerden in Olof. De eerste stap voor het verbreden van je netwerk en een geweldige tijd. Je schrijft je in voor het weekend via website van St. Olof.

Is er een introductie of ontgroening voor nieuwe leden?

Wanneer een student zich heeft ingeschreven bij Olof wordt er een “Leer je lichting kennen feest” georganiseerd. Dit is een feest waarbij alle studenten die zich hebben ingeschreven, worden uitgenodigd op de vereniging. Tijdens dit feest kunnen de studenten elkaar leren kennen onder het genot van een drankje. Vervolgens is er een ontgroening met alle studenten die zich hebben ingeschreven voor Olof. Door het “Leer je lichting kennen feest” hebben studenten elkaar al enigszins leren kennen en kunnen ze samen de ontgroening gaan lopen.

Deze ontgroening gaat vooral om het beter leren kennen van elkaar, de geschiedenis van de vereniging en wat het lidmaatschap precies voor jou kan betekenen bij Olof. De ontgroening is vooral van belang zodat iedereen weet wat de vereniging allemaal heeft meegemaakt en gedaan om nu nog steeds te bestaan sinds 1927.  Studenten kunnen verwachten dat ze een lang weekend vrij moeten houden en hier mee bezig zijn. Hierbij niet te vergeten dat je alles samen meemaakt, er meteen nieuwe hechte vriendschappen ontstaan en je begint aan de mooiste studententijd.

Met welke kosten moet je rekening houden als je lid wordt?

Als je je inschrijft voor Olof wordt er eenmalig van je gevraagd om €30,- te betalen. Voor deze €30,- krijg je een Olof intro-shirt en ben je uitgenodigd op het “Leer je lichting kennen feest”. Dit is eenmalig en is vooral een bevestiging voor de vereniging, zodat Olof zeker weet dat je lid wil worden en jou kan verwachten bij de KMT. Vervolgens betaal je de eerste 4 jaar van het lidmaatschap €135,- per jaar, het 5de jaar €100,- en na 6 jaar of meer €50,- per jaar. Dit bedrag wordt in termijnen afgeschreven, zodat het niet in één keer een groot bedrag is dat je moet betalen.

Daarnaast zijn er nog wat overige kosten naast je lidmaatschap, maar dit is maar net hoe gek je het zelf maakt. De overige kosten zijn bijvoorbeeld het aanschaffen van een pak voor de mannen, eten en drinken bij een feestje of de activiteiten die worden georganiseerd door Olof. Wel zijn deze aankopen en activiteiten met vele kortingen, zodat het een mooie studentenprijs blijft. Zonder geld kan er natuurlijk niets worden georganiseerd, dus is het meer dan logisch dat er voor sommige activiteiten een bijdrage wordt gevraagd. We blijven student, dus het zijn sowieso geen grote bedragen; het is betaalbaar voor iedereen.

Waarom moeten (aankomende) studenten lid worden van T.S.C. St. Olof?

Als je echt alles uit je studententijd wil halen, en er ook nog een groot netwerk aan over wil houden, is Olof de vereniging voor jou. Wij zijn de hechtste, leukste en actiefste vereniging in Tilburg. Olof heeft alles te bieden wat je nodig hebt in je studententijd: feesten, ontplooiing, commissies, sport, hulp bij je studie en nog veel meer. Genoeg redenen om lid te worden dus!

Wat is jouw leukste herinnering aan jullie vereniging?

Een van de hoogtepunten van het jaar is toch wel de Olof skireis. Elk jaar reist er in januari een groot aantal van onze leden af naar Italië om daar een paar dagen te vertoeven in de sneeuw. Deze reis is zo mooi dat zelfs leden die nog nooit op ski’s hebben gestaan deze week niet willen missen. De fanatiekelingen staan vroeg boven op de berg maar er zijn ook mensen die de avond ervoor wat te diep in het glaasje hebben gekeken en daarom rustig pas eind van de ochtend/begin van de middag naar de lift wandelen. De beginners hebben de optie om skiles te nemen (of bakken te doen en wat tan te pakken) en de ervaren skiërs maken bijvoorbeeld een dagtour. Voor ieder wat wils dus! Om 16:00 uur is het wel weer mooi geweest en begeven de leden zich naar de après-ski. Vaak reist er ook een Olof-DJ mee en bouwen we, net als op de kroeg in Tilburg, een groot feest.

Zijn er verenigingsverplichtingen?

Vanuit Olof zelf zijn er geen verplichten. Wel wordt er van je verwacht bij de Algemene Leden Vergadering te zijn. Vanuit je dispuut zijn er vaak meer verplichtingen. Per dispuut wordt er vaak zelf bepaald wat er wel en niet verplicht is.

Dispuut, verticale, jaarclub, sociëteit, toko…? Wat hebben jullie en wat is het precies?

Zodra je bij Olof KMT gelopen hebt, begint de kleptijd. In deze periode ga je bij alle dispuutshuizen langs om je te oriënteren, mocht je nog niet in een dispuutshuis wonen. Ook als je al wel in een dispuutshuis woont, is dit een uitgelezen kans om eens te kijken bij andere huizen. Ongeveer 90% van alle leden is lid bij een dispuut. Een groot deel daarvan woont ook daadwerkelijk in een dispuutshuis. Dit is de groep binnen Olof waar je het meest mee om zult gaan, dit worden als het ware je beste vrienden. Je gaat hiermee naar feesten, borrels, gala’s, etc. Olof heeft geen gemengde disputen. Op de website van T.S.C. St. Olof is te zien welke fraaie huizen Olof allemaal heeft.

Ook heeft Olof jaarclubs. Dit is een groep van ongeveer 13 mannen/vrouwen die je samen opricht. Dit zijn, zoals het woord het al zegt, uitsluitend je jaargenoten. Met hen ga je eens in de zoveel tijd borrelen of naar een feestje. Het kan zo gek als jullie het zelf willen maken!

Uit welke rollen bestaat het bestuur van T.S.C. St. Olof?

Binnen het bestuur zijn er in totaal zes rollen. Natuurlijk hebben we de voorzitter, ook wel Praeses genoemd. De Praeses is uiteindelijk de eindverantwoordelijke voor het reilen en zeilen van de vereniging en moet dan ook verantwoording afleggen aan de Raad van Commissarissen. De Praeses zorgt dat de Senaat goed functioneert en staat nauw in contact met bijvoorbeeld het bestuur van de Universiteit. De Vice-Praeses is vooral verantwoordelijk voor acquisitie en het onderhouden van contacten met onze sponsors. De Ab Actis, een functie vergelijkbaar met de secretaris van de vereniging, ondersteunt de Praeses in al zijn/haar taken. Bovendien is de Ab Actis verantwoordelijk voor het contact met externe verenigingen en de onderwijsinstellingen, de ledenadministratie en de werving van nieuwe leden. Verder kent de Senaat de Quaestor Primus en de Quaestor Secundus, zij zijn samen verantwoordelijk voor de financiën. De Quaestor Primus stelt de begroting op en gaat over uitgaande geldstromen, de Quaestor Secundus voornamelijk over inkomende gelden. Bovendien is er nog de Quaestor Sociëteit, die is verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand en staat in nauw contact met de stichting die ons pand beheert. Uiteindelijk zorgen zij met zessen dus dat alles wat Olof aangaat in goede banen verloopt!

Hoe kom je terecht in het bestuur?

Je komt niet zomaar in de Senaat terecht. Als je actief meerdere commissies goed hebt vervuld binnen Olof, kan het zijn dat je in je 4e of 5e jaar gevraagd wordt voor de Senaat. Dan ga je 1 jaar met zes personen de vereniging full-time leiden. Dit is een heel mooie afsluiter van je studententijd!

Als iemand nog een vraag heeft voor jullie, waar kunnen ze dan terecht?

Het beste kunnen ze dan terecht bij de Ab Actis. Die kan je mailen op abactis@olof.nl. Anders kan je altijd even Olof opbellen, over het algemeen zal iedereen van de Senaat je vragen wel kunnen beantwoorden. Op de site staat ook al een heleboel informatie. Het is dus goed om eerst even op de website van T.S.C. Sint Olof te kijken!

Is er tot slot nog iets wat je aankomende studenten wil meegeven?

Het is dit jaar natuurlijk allemaal anders dan normaal, wat lastig is voor aankomende studenten. Kijk vooral goed op social media zodat je een goede indruk krijgt van het studentenleven bij verenigingen. Mocht je vragen hebben over Olof, je studie of Tilburg zelf, schroom dan niet om een berichtje te sturen want onze leden staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.