Skip to main content

BBL: geld verdienen terwijl je studeert

Het kan een lastige keuze zijn: ga je werken of studeren? Werken en studeren hebben allebei zo hun voor- en nadelen. Zo krijg je elke maand een lekker salaris gestort op je rekening als je gaat werken, maar als je gaat studeren beleef je misschien wel een onvergetelijke studententijd. Hoe ideaal zou het zijn als je niet hoeft te kiezen, maar je werken en leren kunt combineren? 

Een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg en is eigenlijk betaald werken leren. Je hoeft dus niet meer te kiezen tussen werken en leren, want met een BBL-opleiding kun je het allebei! Bij een BBL-opleiding ga je één dag in de week naar school of volg je colleges vanuit huis. Vier dagen in de week ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Dus steek jij graag de handen uit de mouwen, dan is dit zeker iets voor jou! 

Waarom BBL?

Hoe ideaal is het dat je aan het einde van de opleiding een diploma krijgt, voor een paar jaar betaald werken? Je krijgt namelijk elke maand een salaris conform CAO en de opleiding wordt voor je betaald! Bij een voltijd studie ben je de hele week aan het studeren en moet je in de weekenden achter de kassa bij de supermarkt wat bijverdienen. Tijdens een BBL-opleiding ga je aan de slag bij een bedrijf dat aansluit bij jouw opleiding. Je gaat dus werken in het vakgebied dat je leuk vindt! Als je de goede studie gekozen hebt natuurlijk. Daarnaast leer je een stuk beter als je gelijk doet wat je leert. Na weken theorie stampen, ben je het al snel na het tentamen weer vergeten. Maar als je alles wat je leert steeds toepast in de praktijk, dan blijft het een stuk beter hangen! Een ander groot voordeel van een BBL-opleiding is dat je meteen veel werkervaring opdoet. Dit vinden werkgevers tegenwoordig steeds belangrijker!

Minder leuk

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een BBL-opleiding. Zo krijg je als BBL student bijvoorbeeld geen stufi of studentenreisproduct. Logisch ook wel, want je krijgt een goed salaris. Toch kan het jammer zijn als je een stukje moet reizen naar werk. Denk daarom goed na op welke plek je een bedrijf uitkiest! Daarnaast is ook een nadeel dat je niet zo’n spannende studententijd zal beleven zoals mensen die voltijd studeren. Met een BBL-opleiding ga je natuurlijk vier dagen in de week aan het werk, dus elke avond een huisfeestje zit er niet in!

Verschillende richtingen

Niet in elk vakgebied kun je een BBL-opleiding volgen. Tenminste, nu nog niet. Het wordt steeds populairder! Er zijn nu bijvoorbeeld verschillende technische opleidingen, maar ook opleidingen in de zorg en welzijn. Zelfs als je ervan droomt om kok te worden, zit je goed met een BBL-opleiding!

Lukt het je niet om een studiekeuze te maken in deze tijd? Lees dan hier hoe je het maken van een studiekeuze aanpakt!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.