Skip to main content

Alle voor- en nadelen van een studentenvereniging op een rij!

Ga je dit jaar beginnen met studeren? Dan kan je lid worden bij een studentenvereniging. Wij hebben voor jou een overzicht met de voor- en nadelen van het lid worden op een rij gezet.

Waarom zou je lid moeten worden bij een studentenvereniging? 

Allereerst omdat het een verrijking is van je studententijd en het de mooiste tijd van je leven is! Je leeft maar 1 keer en je studententijd is de mooiste tijd van je leven! Daar moet je dus gewoon zoveel mogelijk uit zien te halen als mogelijk is.

In een periode waar studeren steeds lastiger wordt gemaakt biedt een vereniging juist de nodige ontspanning. Maar het helpt je studie ook! Je kunt er een hoop voordelen uit halen, zoals een kamer, bijbaantjes, groot netwerk en heel veel leuke evenementen! Daarnaast kun je veel ervaring opdoen door commisies of bestuur te gaan doen waarmee je jezelf ontplooit en je carrière verrijkt!

Voordelen van een studentenvereniging:

 • Je doet ervaring op vanuit commissies of bestuursfuncties;
 • Steeds meer bedrijven selecteren op ervaring vanuit studentenverenigingen;
 • Veel reizen en evenementen waar je aan mee kunt doen;
 • Je vind makkelijk een kamer of bijbaan;
 • Ontmoet vrienden voor het leven;
 • Je bouwt een netwerk op waar je altijd iets aan zult hebben.
 • Maar vooral... omdat het heel erg gezellig is!

Kamer of bijbaan vinden via studentenvereniging

Via je vereniging vind je makkelijker een kamer, waardoor je vaak op de mooiste plekken in de stad kunt wonen! Daarnaast kan je via je studentenvereniging makkelijk aan bijbaantjes en stageplekken komen. Je zit namelijk direct in een groot netwerk en via via worden de meeste dingen geregeld.

Leren organiseren en ervaring opdoen

Bij een studentenvereniging wordt er altijd veel georganiseerd. Alles wat in een vereniging gebeurt, wordt door leden gedaan. Je kunt vaak al meteen in je eerste jaar aangeven dat je in een bepaalde commissie zou willen deelnemen. Er zijn veel verschillende commissies. Met een commissie hou je je bijvoorbeeld bezig met het organiseren van een evenement, met de PR voor je vereniging, met het maken van een jaarboek, het draaien van bardiensten etc. Zo kun je dus erg veel ervaring op doen.

Evenementen en reisjes

Er worden door studentenverenigingen veel evenementen en reisjes georganiseerd. Doordat je met een grote groep iets doet, zijn de kosten vaak laag. Voorbeelden van evenementen of reizen zijn wintersport, zeilreis/wedstrijden, hockeytoernooien, liftwedstrijden, roeiwedstrijden, themafeesten, gala's, theater voorstellingen en nog veel meer. Reden genoeg om dus lid te worden en alles mee te gaan maken!

Tijd van je leven

Al met al zijn er redenen genoeg om lid te worden van een studentenvereniging. Lid zijn van een studentenvereniging zorgt ervoor dat je veel meer mee zal maken dan als je niet lid bent. Je bouwt een groot netwerk op voor later, maar je maakt vooral vrienden voor het leven.

Waarom niet lid worden?

Er worden altijd veel redenen gegeven waarom mensen niet lid willen worden:

 • Ik heb al genoeg vrienden
 • Ik heb geen zin in ontgroening
 • Kost veel te veel tijd
 • Kost veel te veel geld
 • Ik hou niet van dat corperaal gebral...

We nemen stap voor stap de reden met je door en motiveren waarom je wel lid zou moeten worden!

Ik heb al genoeg vrienden

Vaak wordt er gezegd dat studenten al genoeg vrienden hebben en daarom geen lid willen worden.
Het is juist goed om nieuwe mensen te ontmoeten. Dit betekend natuurlijk niet dat je je huidige vrienden moet dumpen! Maar door lid te worden bij een studentenvereniging leer je juist mensen kennen die je anders niet direct had ontmoet of je vrienden zouden worden. Doordat je veel verschillende mensen ontmoet, bouw je een groot netwerk op en leer je beter samenwerken.

Ik heb geen zin in ontgroening

Er zijn veel verhalen over verschrikkelijke ontgroeningspraktijken. Een serie zoals Feuten helpt daar absoluut niet bij! Echter zijn bij een hoop verenigingen de echte ontgroeningen al afgeschaft en is er alleen maar een kenningsmakings periode. Mocht je een ontgroening wel leuk vinden, dan zijn er ook nog zeker wel verenigingen die het wel doen, maar lang niet meer zo heftig als vroeger.
Tegenwoordig worden verenigingen goed in de gaten gehouden door Universiteiten en Hogescholen, zodat er geen bizare dingen meer gebeuren.

Waarom is er een ontgroening

Waarom is er een ontgroening? In ieder geval niet omdat ouderejaars hun gram willen halen bij de nieuwe potentiele leden. Het idee achter ontgroening is dat er een groep wordt gevormd! Als jij als nieuw lid, samen met een grote groep andere nieuwe leden, het even zwaar hebt. Dan trek je naar elkaar toe, dan help je elkaar en leg je makkelijker contact. Dit zorgt ervoor dat je een hechte groep krijgt die elkaar helpt wanneer nodig. Dat is uiteindelijk de basis van een (studenten)vereniging. Elkaar helpen en ondersteunen!

Vraag dus bij de vereniging waar jij lid zou willen worden of er een ontgroening is of niet. Hoe lang die duurt en of die verplicht is. Vaak zal je zien dat het allemaal enorm mee valt en dat je het voor geen goud had willen missen!

Lid zijn van een studentenvereniging kost veel tijd

Natuurlijk besteed je behoorlijk wat tijd aan je studentenvereniging, maar bij de meeste verenigingen kan je zelf bepalen hoeveel dat is. Meestal heb je een vaste borrelavond, maar als jij tentamens hebt of het niet goed uitkomt, dan hoef je hier niet verplicht aanwezig te zijn. Je zal zien dat als je lid bent, dat je het juist gezellig vind om minimaal 1 keer in de week gezellig met je jaarclub, dispuut of andere leden bij elkaar te komen voor eten of een biertje. Je maakt tenslotte tijd voor dingen die je leuk vind.

Lid zijn van een studentenvereniging kost veel geld

Het kost wel wat geld, maar hoeveel maak je zelf uit. Je betaald sowieso lidmaatschapkosten, maar dat doe je tenslotte ook bij een sportvereniging of je studie. Daarnaast ben je geld kwijt voor drankjes, evenementen en reizen. Echter kan je zelf beslissen hoeveel je wilt drinken, of je met alle evenementen mee wilt doen of dat je 10 keer op reis gaat of niet. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt.

Ik hou niet van dat corperaal gebral

Niet elke vereniging bestaat uit ballen! Er zijn ook veel leden die niet een bal zijn. Hoe kom je daar achter? Door een keer te gaan kijken bij een studentenvereniging waar jij interesse in hebt! De meeste steden hebben een grote centrale introductie, waar bij je gemakkelijk kennis kunt maken met verschillende studentenverenigingen. Je merkt zelf snel genoeg of je een klik hebt met leden van de studentenvereniging. Daarnaast zijn er ook een hoop verschillende soorten studentenverenigingen naast alleen de traditionele! Zo heb je studentenverenigingen op het gebied van sport, religie, politiek, internationaal, kunst, muziek en ga zo maar door. Er is dus altijd wel een vereniging te vinden die bij jou past!

Kennismaken met studentenverenigingen

Hebben wij jou toch kunnen overtuigen om lid te worden? Bekijk dan alle studentenverenigingen waar je lid zou kunnen worden. Kijk of er een open borrel avond is of neem contact op of je een keer mag komen kijken!

Of je nou lid gaat worden of niet, wij wensen jou sowieso een mooie studententijd toe!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.