Skip to main content
TilburgStudentenstad.nl Header

Afgestudeerd? Dit moet je regelen!

Je hebt je scriptie gehaald en al je studiepunten zijn binnen. Dat betekent dat je studententijd langzamerhand eindigt en dat de 'volwassenwereld' op de stoep staat. Tijdens je studentenperiode kreeg je wellicht verschillende toeslagen, maar daar komt helaas verandering in. Wij hebben voor jou een checklist gemaakt met alle onderdelen dat je moet regelen als je afgestudeerd bent.

1. Schrijf je uit bij de opleiding 

Dit is het moment dat je eindelijk op de rode knop mag drukken, want je moet je uitschrijven via studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD op de website van studielink. Vermeld als reden dat jij je diploma hebt behaald en vermeld ook per welke datum je wil uitschrijven. Deze informatie kun je krijgen van je hogeschool of universiteit. 

2. Stop je studenten ov

Nu je officieel de 'volwassenwereld' gaat betreden moet je helaas je studentenreisproduct stopzetten. Je kunt dit doen bij een ophaalautomaat. Dit moet je doen voor de 11e van de maand waarin je geen recht meer hebt op je gratis studenten ov. Is juni de maand waarin je voor het laatst recht hebt op gratis ov? Dan moet je uiterlijk 10 juli je ov stopzetten. Let daarbij wel op dat je vanaf de eerste van juli al geen recht meer hebt op je studentenreisproduct. Zet je hem niet op tijd stop? Dan betaal je in de 1e maand nadat je recht op het studentenreisproduct is afgelopen, een boete van € 89,54 per halve maand. Gebruik je hem nog steeds ná de 1e maand? Dan is de boete € 179,10 per halve maand.

3. Regel een gratis Flex Dal 

Gelukkig hoef je nog niet het volledige tarief te betalen voor de treinreisjes. Je kunt namelijk gebruikmaken van het 1 jaar gratis NS Flex Dal Voordeel. Je kunt dan in de daluren, in het weekend en op feestdagen reizen met 40% korting. Reist iemand met jou mee? Dan kan deze persoon gebruik maken van de samenreiskorting. Als je gebruik wil maken van deze aanbieding moet je binnen zes maanden dat jij je studenten ov hebt stopgezet dit regelen. Let op dat je het nieuwe abonnement vanaf 48 uur ná het stopzetten op je ov-chipkaart laadt waar je studentenreisproduct op stond. 

4. Stop je studiefinanciering

Als je je hebt uitgeschreven heb je helaas ook geen recht meer op geld van 'ome DUO'. Daarom moet je je studiefinanciering stopzetten. Dit kun je doen via MijnDUO. In dit portaal kun je ook zien hoeveel je uiteindelijk hebt geleend en wat je moet terugbetalen. Sommige kosten zoals: het studentenreisproduct, basisbeurs en aanvullende beurs worden omgezet in een gift. Dit kan soms even duren. Als je schulden hebt opgebouwd, dan begin je meestal na twee jaar dat je recht had op de studiefinanciering met het aflossen. 

5. Bekijk je rekeningen en verzekeringen

Check je zorgverzekering of andere verzekeringen of je een studentenpolis hebt aangesloten. Als je bent afgestudeerd, heb je hier helaas geen recht meer op. Dit geldt ook voor studentencreditcards en studentenrekeningen bij de bank. Als je fulltime gaat werken, is het ook belangrijk om je toeslag van de zorgverzekering te verlagen. Als je dit niet doet, kun je een boete krijgen en moet je het bedrag dat je teveel hebt ontvangen terugbetalen. 

6. Pas je e-mailadres aan

Heb je tijdens je studententijd je studenten e-mailadres gebruikt voor webshops, DUO of andere bedrijven? Pas dit dan aan naar je 'normale' mailadres zodat je ook dan alle mailtjes ontvangt. 

Veel succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Tilburg Studentenstad

Tilburg biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Tilburgse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Tilburg.

Studeren in Tilburg

Ga jij studeren in Tilburg? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Tilburg

Ga je in Tilburg studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Tilburg en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Tilburg

Er zijn heel veel redenen om in Tilburg te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste studentensteden van Brabant en er zijn heel veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Tilburg

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Tilburg Studentenstad.

Gezondheidszorg in Tilburg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Tilburg staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.